HomeNieuwsBedrijven en personenOpleidingscentrum moet tekort aan machineoperators in Belgische voedingsindustrie terugdringen

Opleidingscentrum moet tekort aan machineoperators in Belgische voedingsindustrie terugdringen

De voedingsindustrie in België, sterk vertegenwoordigt in de streek rond Roeselare, heeft het steeds moeilijker om geschikt personeel te vinden. Met name verpakkingsoperatoren en productiemedewerkers zijn dun gezaaid. Een gloednieuwe opleidingscentrum in de oude bottelarij van Rodenbach moet aan de stijgende vraag tegemoet komen. Werkzoekenden, werknemers, leerlingen en studenten kunnen er binnenkort terecht.

De kans dat de cursisten nadien snel aan de slag kunnen, is volgens campusmanager Johny Vandekerckhove zeer groot. “De voedingsbedrijven schreeuwen om nieuwe werknemers. De werkloosheidscijfers zijn hier traditioneel lager dan het Vlaamse gemiddelde, wat voor de voedingsindustrie betekent dat er meer vacatures dan kandidaten zijn. Vooral verpakkingsoperator is een echt knelpuntberoep, zo vertelt hij.

Jan De Maré van diepvriesbedrijf Dicogel-Begro bevestigt de moeilijke zoektocht. “Het beroep is te makkelijk voor hoog opgeleide arbeiders, maar te moeilijk voor bandwerkers. Er is kennis nodig om de verpakkingsmachines op te starten, in te stellen, te onderhouden en storingen te verhelpen. Tegelijk zijn er meer operatoren nodig dan ooit omdat verpakken steeds meer met machines gebeurt”, zo vertelt hij.

Het opleidingscentrum is voorzien van de nieuwste machines. Er staan twee verpakkingslijnen: een voor stortgoed en een lijn voor verse producten. De machines krijgt het centrum in bruikleen van de constructeurs, zodat telkens de nieuwste modellen ingezet worden. Het opleidingscentrum is een samenwerking tussen VDAB, Fevia, Syntra West en IPV.

Bron: Het Nieuwsblad/De Standaard