HomeNieuwsOntwerp de metalen verpakking van de toekomst en win € 10.000

Ontwerp de metalen verpakking van de toekomst en win € 10.000

empac-logoEuropean Metal Packaging (Empac) luidt de Volgende 200 Jaar van metalen verpakkingen in met een oproep aan studenten. Empac looft een prijs uit van €10.000,- aan de student of het team van studenten dat de beste duurzame innovatie creëert op het gebied van metalen verpakkingen. Dit jaar is de 200ste verjaardag van de uitvinding van het metalen blikje. Het blikje behoudt en beschermt al twee eeuwen de voedingswaarde van vers voedsel en helpt voedselverspilling te voorkomen. In de komende 200 jaar is het de uitdaging nieuwe innovaties voor het blikje te ontwikkelen om consumenten en fabrikanten te laten profiteren van nieuwe toepassingen en een verminderde CO2-voetafdruk.

“Deze wedstrijd is een geweldige manier om innovaties te bereiken met het blikje. Wij vinden het heel belangrijk om te kijken welke functies het blikje in de toekomst nog meer kan gaan vervullen”, aldus Gordon Shade, CEO van Empac. “Wij willen in de gehele supply chain winst behalen op kosteneffectiviteit en efficiëntie. Studenten kunnen bijvoorbeeld een speciaal sluitmechanisme uitvinden of een nieuwe uitvoering bedenken voor het traditionele blikje. Dit zou zelfs kunnen leiden tot een nieuwe toepassing voor het blik met voedsel, verf of spuitbussen. De nadruk ligt vooral op het vieren van het 200-jarig bestaan van metalen verpakkingen, en op de verbeteringen die wij nog kunnen bereiken. Wij zijn erg geïnteresseerd in alle innovaties gericht op verdere verbetering van de duurzaamheid van onze industrie.”

Het succesverhaal van het blikje begon in 1810, toen een Parijzenaar genaamd Nicolas Appert een luchtdichte, glazen container ontwikkelde die keizer Napoleon I en zijn troepen op zee uittestten en goedkeurden. Op 25 augustus van dat jaar ontving de Engelsman Peter Durand het koninklijke zegel van goedkeuring met een octrooi van koning George III voor de uitvinding van het metalen blikje. De eerste conservenfabriek werd in 1812 gebouwd in de buurt van Londen, waardoor de Britse militairen in het daaropvolgende jaar veilig en voedzaam eten uit blik konden nuttigen. Het blik is sindsdien veel veranderd en is gemiddeld 33 procent lichter geworden in de afgelopen 20 jaar.

“Blikjes zijn gemaakt van overvloedig aanwezige, natuurlijke hulpbronnen en gerecycled ijzer en aluminium, dus ze zijn volledig duurzaam”, aldus Shade. “Driekwart van al het aluminium dat ooit gedolven is, is zelfs nog steeds in gebruik. Metaal is een van de gemakkelijkst en goedkoopst recyclebare materialen. Het is 100% herbruikbaar, en heeft op dit vlak de de beste score van alle bestaande verpakkingsmaterialen.”

In 2008 werd 70 procent van de stalen blikjes en in 2007 62 procent van aluminium drankblikjes in de Europese Unie gerecycled, terwijl gerecycleerde metalen verpakkingen slechts 1,5 procent van het huishoudelijk afval bedragen. In Duitsland, Nederland en België wordt meer dan 90 procent van alle metalen verpakkingen hergebruikt. In Zwitserland en Oostenrijk is dat meer dan 80 procent.

De deadline voor de wedstrijdinzendingen is middernacht op 5 november 2010. De beoordeling vindt plaats gedurende de twee weken daarna.

Om het officiële deelnameformulier aan te vragen, stuurt u een e-mail naar empac@citysavvy.com.