HomeNieuwsBedrijven en personenOntex onthult productielijn voor 80 miljoen mondmaskers per jaar

Ontex onthult productielijn voor 80 miljoen mondmaskers per jaar

Ontex onthulde op 22 september een productielijn met een capaciteit van ongeveer 80 miljoen mondmaskers per jaar. De productielijn voor mondmaskers van Ontex bevindt zich in de fabriek in Eeklo (België) en produceert sinds augustus al honderdduizend maskers per dag.

“We zijn begonnen met de productie van mondmaskers om essentiële werknemers in ziekenhuizen en verzorgingstehuizen te helpen beschermen, evenals onze eigen werknemers”, zegt Xavier Lambrecht, hoofd van Ontex's Healthcare Division. “Dankzij automatisering en meer dan 40 jaar ervaring in persoonlijke hygiëne kunnen we ziekenhuizen en verzorgingsinstellingen gecertificeerde mondmaskers aanbieden tegen een aantrekkelijke prijs”. De nieuwe productielijn voor mondmaskers werd in slechts 100 dagen geïnstalleerd. De productielijn is in augustus begonnen met het maken van mondmaskers en zal vanaf oktober medische mondmaskers van het type 2R produceren. De productie van de maskers was een eigen beslissing van Ontex en het project profiteert niet van overheidsfinanciering.

De productielijn bevindt zich in de fabriek van Ontex voor essentiële persoonlijke hygiëneartikelen in Eeklo en werd op 22 september officieel ingehuldigd in het bijzijn van Belgische ministers. Hilde Crevits, Vlaams minister van Werk, Economie en Innovatie: “Het is cruciaal dat we hier in Vlaanderen en België een strategische productie van beschermingsmateriaal opzetten. Ik ben dan ook trots en onder de indruk van het werk van de ingenieurs en technici van Ontex, die in slechts 100 dagen een volledig functionele en hygiënische massaproductielijn bouwen om tegemoet te komen aan een dringende behoefte in de maatschappij. Een perfect voorbeeld van de flexibiliteit en kracht van Vlaanderen.” De Belgische federale minister Philippe De Backer, verantwoordelijk voor de aankoop van mondmaskers tijdens de Covid-19-crisis, zei: “Ik hoop dat miljoenen mensen in België en over de hele wereld beter beschermd zullen zijn dankzij de producten die hier in België worden gemaakt”.

De Ontex-fabriek in Eeklo heeft meer dan 40 jaar ervaring in de productie van artikelen voor persoonlijke hygiëne en kreeg in 2019 en 2016 de titel ‘Fabriek van de toekomst' van de Belgische technologievereniging Agoria. De fabriek stelt 550 mensen tewerk en produceert producten voor babyverzorging, vrouwelijke verzorging en mondmaskers. Medische mondmaskers van het type 2R met een elastiek die rond het hoofd en de nek gaat en zo een barrière vormen tegen kleine druppeltjes en spatten, worden doorgaans gebruikt in uitdagende omgevingen in de gezondheidszorg, zoals in operatiekamers.

In augustus en september werd een eerste reeks mondmaskers geproduceerd voor de medewerkers van Ontex.

www.ontex.com