HomeNieuwsOnduidelijkheid over toetsing voedingsclaims

Onduidelijkheid over toetsing voedingsclaims

gezondheidsclaims

Veel fabrikanten zullen teleurgesteld zijn. Vooralsnog heeft de EFSA namelijk zo’n tachtig procent van de ingediende voedingsclaims afgekeurd. Bij zowel de instantie als fabrikanten heerst onduidelijkheid, zo is te lezen in de Levensmiddelenkrant. De European Food Sagety Authority (EFSA) controleert al maanden alle individuele claims op voeding van fabrikanten in Europa. De organisatie wil hiermee de wildgroei aan claims op voedingsproducten aan banden leggen. Sinds de start in 2008 zijn al ruim duizend van de vijfduizend claims de revue gepasseerd. Volgend jaar moet de beoordeling zijn afgerond.

Tegenvaller

Voor verschillende grote producenten is het afkeuren van bepaalde claims al een grote tegenvaller geweest. Voor zuivelfabrikanten bijvoorbeeld, die de claim ‘zuivel is goed voor de tanden’ binnen zes maanden van hun verpakkingen en communicatie moeten halen. En ook Unilever zag een belangrijke claim sneuvelen. Op de verpakkingen van de zwarte Lipton-thee mag niet (meer) worden vermeld dat het product tot ‘mentale scherpte’ leidt. Aan dit soort claims gaat een studie van tien miljoen euro of meer vooraf.

Voorsprong

Op het gebied van cholesterolverlaging heeft het concern naar eigen zeggen echter al een grote voorsprong. “Unilever heeft een prima score als het gaat om goedkeuring voor ingediende claims”, vertelde senior vice president r&d food Emmo Meijer eerder aan Levensmiddelenkrant. “Dit vergt echter veel investeringen, die niet elk bedrijf kan opbrengen. Wij waren al vroeg actief op gebieden als cholesterolverlaging en vermindering van het risico op hart- en vaatziekten en hebben veel kennis en daarmee een voorsprong opgebouwd.” De claim ‘cholesterol verlagend’ op Becel Pro-Activ is dan ook daadwerkelijk goedgekeurd.

Omega 3

Zuivelproducent Danone is niet te spreken over de afhandeling van de claims door de EFSA. Het concern haalde de claims ‘versterkt de natuurlijk afweer van het lichaam’ en ‘bevordert de spijsvertering’ van de producten Actimel en Activa af, uit vrees voor afkeuring. Volgens de producent is er te weinig transparantie bij de beoordelingen. Ook Dick Toet, hoofd global external affairs foods bij Unilever, zegt dat er lange tijd onduidelijkheid heerste over de eisen die EFSA stelde aan de wetenschappelijke onderbouwing.

Specifieke claims

Claims als die van Unilever en Danone vallen onder de noemer ‘specifieke claims’ en hiervan zijn er driehonderd ingediend, waarvan ook al minstens tachtig procent is afgekeurd. Vooral de claims gebaseerd op Omega 3-vetzuren zijn de pineut. EFSA daarentegen, laakt de slechte kwaliteit van veel ingediende claims. De organisatie noemt ze ‘doorgaans te algemeen’.

Bron: Financieele Dagblad/Levensmiddelenkrant
Afbeelding: Cartoonstock.com