HomeMaterialenVerpakkingsmaterialenOerlemans Plastics: Komkommer leeft langer in CO2 besparende jas

Oerlemans Plastics: Komkommer leeft langer in CO2 besparende jas

Er zijn veel discussies over het wel of niet verpakken van komkommers. Maar waarom verpakken we ze eigenlijk? Als je komkommers niet verpakt, zijn ze na drie dagen al weer slap. Zit er een folie om heen, dan zijn ze 10 tot 14 dagen houdbaar. Door deze verpakking wordt er dus minder weggegooid in winkels en thuis en reduceren we voedselverspilling. Wist je dat wereldwijd 45% van de geteelde groenten en fruit verspild wordt? Voedselverspilling is een van de belangrijkste veroorzakers van CO2-uitstoot. Niet voor niets is het reduceren van voedselverspilling een belangrijke duurzame doelstelling van de Verenigde Naties. We zijn er als Oerlemans Plastics dan ook trots op dat we actief lid zijn van het Nederlandse initiatief ‘Samen tegen voedselverspilling'. Samen maken we van Nederland één van de eerste landen ter wereld die voedselverspilling met de helft weet te verminderen in 2030″, schrijft Henri van Hemert van Oerlemans Plastics op social media.

Maar hoe zit het dan met dat plastic? Henri van Hemert: “Het mooie in Nederland is dat we plastic inzamelen en dit weer grotendeels verwerken tot nieuwe grondstoffen. De komkommers worden vooral thuis geconsumeerd en de verpakking komt dus eigenlijk altijd in de inzameling terecht en niet op straat, in de rivier, zee of oceaan. Er is wat mij betreft een verkeerde discussie ontstaan betreffende de komkommer verpakking. De folie kan namelijk uit verschillende materialen worden gemaakt. Bijvoorbeeld biobased folie oftewel groene PE (Polyetheen). Dit is gemaakt van natuurlijke grondstoffen, heeft een uitstekende CO2-footprint en valt goed te recyclen met de normale PE-stromen. Ook is deze folie te verkrijgen in biologisch afbreekbare folie voor landen waar de plastics nog niet worden ingezameld en het folie 100% afbreekt in de compostering.”

“Naast verlengde houdbaarheid zorgt de komkommer verpakking ook voor de nodige hygiëne”, vervolgt Henri van Hemert. “Tijdens de coronacrisis zie je steeds meer producten verpakt in plastic om extra zorgvuldig om te gaan met voedselveiligheid en kruisbesmetting te voorkomen. Natuurlijk moeten we ons bewust zijn van de ‘wegwerpplastics' en dat we met zijn allen zorgen dat er geen plastics in de oceaan komen. Maar om dan juist de producten te willen boycotten die zoveel voordelen geven, is in mijn ogen verkeerd. Laten we meer genieten van de voordelen van dit materiaal en er na gebruik zorgvuldig mee omgaan. Voedselverspilling reduceren we samen! En… recyclen doen we samen!”

www.oerlemansplastics.nl