Oerlemans Packaging levert speciaal etiket voor betere recycling PET-trays

Het recyclen van PET-flessen gebeurt elke dag. Maar het recyclen van PET-trays, de bakjes voor bijvoorbeeld vlees, vis en fruit, is nog veel minder succesvol in het hele recycleproces. De onjuiste combinatie van etiket en PET-tray zorgt ervoor dat de meeste van deze verpakkingen nog steeds in de verbrandingsoven eindigen, meldt NRK Verpakkingen in een artikel op haar website. Volgens Oerlemans Packaging is dat niet langer nodig.

Het succesvol recyclen van PET-flessen komt doordat er sleeves als informatiedrager, strak en meestal lijmvrij, of met een klein deel speciale goedgekeurde lijm om de fles zitten. Bij het shredderen komt dit automatisch los. De fles en sleeve zijn van twee verschillende materialen en zo op elkaar afgestemd dat het goed te splitsen is tijdens de afvalverwerking. Dit proces geeft weinig problemen en het wordt volledig gerecycled.

Bij PET-trays is dit helaas anders, aldus Oerlemans Packaging. De meeste etiketten op de tray zijn van papier en vastgezet met lijm. Omdat de materialen tijdens de productie niet al op elkaar zijn afgestemd, is het later vaak niet meer te scheiden en geeft het veel storing in het hele recyclingproces. Filters raken verstopt door het papier en de lijm. Er blijft veel minder gerecycled materiaal over. Ondanks ieders goede bedoeling, belandt het merendeel gewoon in de verbrandingsoven. Met de juiste materiaalkeuze kan daar verandering in komen.

Oerlemans Packaging gaat het recyclen van PET-trays bevorderen. Het bedrijf levert zelfklevende etiketten voor PET-trays, die zich in het recycleproces 100% laten splitsen. Zo blijven er geen lijm- en inktresten meer achter. Dus meer pure PET en geen verstopte filters en extra afval meer.

www.oerlemanspackaging.nl

Bron: NRK Verpakkingen

DELEN