HomeNieuwsNVWA deelt meer boetes uit door striktere handhaving

NVWA deelt meer boetes uit door striktere handhaving

Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben in 2016 7.766 rapporten voor beboetbare overtredingen opgemaakt. Dit is 20 procent meer dan in het jaar daarvoor. De belangrijkste reden voor deze stijging is dat de NVWA steeds strikter handhaaft. Sinds juli 2016 past de NVWA een eenduidiger, stringenter en transparantere toezichtaanpak en interventiebeleid toe. Dit betekent dat inspecteurs minder waarschuwen en dat de NVWA vaker een bestuurlijke boete oplegt. Een andere reden voor de stijging is dat steeds meer overtredingen bestuurlijk beboet kunnen worden.

De NVWA kan een bestuurlijke boete opleggen aan bedrijven en particulieren die zich niet houden aan de regels van de Warenwet, Tabaks- en rookwarenwet, Geneesmiddelenwet en wetten die dieren, planten en natuur beschermen. De hoogte van de bestuurlijke boete verschilt per wet en per overtreding. Daarbij speelt de ernst van de overtreding en recidive een rol. Het gemiddelde boetebedrag was in 2016 1.461 euro. De hoogste boete die de NVWA in 2016 heeft gegeven was een boete van 180.000 euro voor overtreding van de Tabaks- en rookwarenwet.

Wijziging NVWA-tarieven per 1 januari 2017

De tarieven voor keuringen, herinspectie, systeemtoezicht, certificering, en monsterneming en –analyse van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zijn gewijzigd per 1 januari 2017. De tarieven van de NVWA zijn door het ministerie van Economische Zaken vastgelegd in de Regeling NVWA-tarieven, de Regeling tarieven Plantenziektenwet en de Regeling Gewasbeschermingsmiddelen en biociden. De wijzigingen houden verband met loon- en prijsontwikkelingen en aanpassingen van het toezicht van de NVWA. Uitgangspunt is dat de kosten die de NVWA maakt, worden verrekend in het tarief, waardoor dit tarief kostendekkend is.

De tarieven van de NVWA dalen gemiddeld met 1 procent. Deze tariefdaling is het effect van verschillende oorzaken. Enerzijds is de NVWA efficiënter gaan werken, anderzijds zijn de kosten gestegen. Per tarief is het effect verschillend. Hierdoor stijgen sommige tarieven en dalen andere tarieven. De tarieven van fytosanitaire keuringen, certificering op afstand en keuring in roodvleesslachthuizen door KDS worden in 2017 verder kostendekkend gemaakt. Dit is in lijn met van het door het kabinet vastgestelde uitgangspunt om de werkelijke kosten in rekening te brengen bij het bedrijfsleven.

Klik hier voor de nieuwe NVWA-tarieven…

Kijk voor meer informatie op www.nvwa.nl.