HomeNieuwsMachinesNorthSeafood investeert in efficiënte verpakkingslijn van Ishida Europe

NorthSeafood investeert in efficiënte verpakkingslijn van Ishida Europe

Een grote 14-kops multiheadweger met hoppers van zeven liter uit de geavanceerde RV-productreeks van Ishida Europe levert hoge snelheden en een hoge mate van nauwkeurigheid en betrouwbaarheid als onderdeel van een recente belangrijke investering bij een van de grootste visverwerkers in Nederland.

NorthSeafood, dat al meer dan dertig jaar bestaat, is een toonaangevende leverancier van diepgevroren vis voor de retail- en foodservice-sector. Het bedrijf installeerde onlangs een tweede verpakkingslijn in hun fabriek in Urk, Flevoland, en moderniseerde tegelijkertijd ook hun bestaande lijn voor de snelle en efficiënte verwerking van gepaneerde visproducten. Beide lijnen beschikken over wegers van Ishida, en als onderdeel van de nieuwe investering beheerde Ishida het installatieproject voor de nieuwe RV-weger samen met de stelling en toevoer- en vulsystemen, die door het partnerbedrijf MACS Machinebouw werden geleverd.

De beschikbaarheid van de tweede lijn heeft NorthSeafood extra flexibiliteit gegeven, zodat het bedrijf snel op nieuwe klantbehoeften kan inspelen en nieuwe producten of verpakkingsformaten kan ontwikkelen en introduceren, terwijl de doorvoer van de bestaande producten behouden blijft. Beide lijnen moeten continu in bedrijf kunnen zijn en ervoor zorgen dat de hoge kwaliteit van de producten gehandhaafd blijft.

De betrouwbaarheid en consistente werking van de Ishida-wegers zijn dan ook essentieel. De wegers verwerken gepaneerde visproducten verpakt in dozen met doelgewichten van 160 tot 300 gram. Nadat ze gewogen zijn, wordt elke portie vis naar een voorraadhopper gevoerd en vervolgens direct in de tray geplaatst.

De typische doorvoersnelheid voor een doos van 300 gram is 40 verpakkingen per minuut, wat betekent dat de weger per uur ongeveer 720 kg product kan verwerken met een weegnauwkeurigheid tussen 2-3 procent voor dit moeilijke product. Hierbij is van belang dat informatie over de totale snelheid van het verpakkingsproces via de lijn wordt teruggezonden, waardoor de snelheid en temperatuur van het vriesproces kan worden aangepast om een soepele productstroom te verzekeren, zonder ongewenst oponthoud.

De nieuwste Ishida-weger die werd geïnstalleerd is voorzien van een unieke, nieuw ontwikkelde softwarefunctie die helpt om de weegefficiëntie nog meer te verbeteren. Voor de meeste multiheadwegers geldt dat als één van de weegkoppen teveel product bevat, dit moet worden afgekeurd. Door het overtollige gewicht te verwerpen, kan de weger vervolgens geen correct gewicht meer afleveren tijdens de verwerpfase.

Ishida's nieuwe No-Miss-Cycle software betekent dat als een succesvolle gewichtscombinatie kan worden bereikt op de zeven koppen aan de andere kant van de weger dan waar de kop met het overtollige gewicht zich bevindt, dit succesvolle gewicht kan worden afgevoerd terwijl de kop met het overtollige gewicht via een aparte uitvoerklep en uitlaat wordt geleegd. Dankzij dit slimme systeem wordt voorkomen dat de weger een cyclus mist en kunnen de doorvoer en maximale snelheid worden gehandhaafd.

Nog een ander voordeel van de software is de mogelijkheid om de tijdsduur van het product in de hoppers te bewaken, zodat het na het verstrijken van een bepaalde periode wordt verworpen indien het niet geselecteerd is. Op die manier wordt de kans op ontdooiing van het bevroren product in de weger voorkomen.

Daarnaast zijn beide wegers volledig afgesloten om een consistente temperatuur te handhaven gedurende het weegproces. Hun robuuste, waterdichte constructie zorgt ook voor optimale hygiëne en eenvoudig schoonmaken.

NorthSeafood is een lang gevestigde klant van Ishida Europe; hun eerste multiheadweger werd geleverd in 2004 en is nog steeds in gebruik voor het wegen van familieverpakkingen van 5 kg in een ander deel van de fabriek.

“Onze Ishida-wegers leveren consistent uitstekende prestaties,” bevestigd Juriaan Romkes, Technisch Servicemonteur bij het bedrijf. “Ze zijn snel en nauwkeurig, en eenvoudig in te stellen en te bedienen. NorthSeafood is trots op de kwaliteit van al onze producten, en een snel en efficiënt verpakkingsproces is daar een vitaal onderdeel van.”

www.ishidaeurope.nl