HomeNieuwsNieuwe vochtregulerende folie tegen waterdamp in verpakking

Nieuwe vochtregulerende folie tegen waterdamp in verpakking

Onderzoekers hebben een nieuwe vochtregulerende folie ontwikkeld die de condensatie van waterdamp in een gesloten verpakking tegengaat. De nieuwe folie, die zouten bevat, absorbeert waterdamp zodat de houdbaarheid van het levensmiddel verlengd wordt en het verpakte product er ook beter uitziet.

Sven Saengerlaub en Karin Agulla (Fraunhofer Instituut, Duitsland) ontdekten immers dat de absorptie kwaliteit van calciumchloride en natriumchloride veel hoger is dan die van polaire polymeren zoals polyamide, cellulose vezels en droogmiddelen zoals silica gel. Ze beweren dat de nieuwe folies de relatieve vochtigheid in de verpakking stabiliseren zodat condensvorming kan worden vermeden.

Het onderzoek werd uitgevoerd met polymeren zoals polypropyleen (PP), polylactic acid (PLA), polyethyleen terephthalaat (PET) en polystyreen (PS). Natrium chloride in combinatie met PLA en PP gaf de beste resultaten. Het doel is om te vermijden dat waterdamp condenseert in de gesloten verpakking. Op deze manier wordt een langere houdbaarheid veroorzaakt en ziet het product er ook beter uit. Consumenten beschouwen immers de aanwezigheid van water als niet hygiënisch.

Verdere studies zullen echter noodzakelijk zijn om deze techniek te verfijnen, de kwaliteitsvoordelen van deze verpakkingsmaterialen te bevestigen en de migratie van de zouten te onderzoeken. Het soort zout is daarbij bepalend voor de absorptie eigenschappen. De bedoeling is om deze folies en schaaltjes ook te testen bij kazen.

Bron: FoodGate/Engineeringnet