HomeMachinesWegen en doserenNieuw overgavesysteem van Multipond lost lastig verpakkingsprobleem op

Nieuw overgavesysteem van Multipond lost lastig verpakkingsprobleem op

Het verpakken van langwerpige producten zoals zoute stengels of pluggen is altijd een grote uitdaging. Het afwegen van dergelijke producten is één; de porties echter volautomatisch en georiënteerd in de verpakking plaatsen, is een tweede. Multipond heeft hiervoor een baanbrekende oplossing ontwikkeld. Een nieuw overgavesysteem met geïntegreerde robottechniek.

Het gaat hierbij om wereldwijd het eerste overgavesysteem met geïntegreerde robottechniek in combinatie met een multihead weegautomaat. De geïntegreerde 6-assige knikarmrobot, een rondom beweegbare, volledig programmeerbare arm, haalt met het viervoudige grijpers per keer twee keer twee porties van de multihead weegautomaat en verpakt deze netjes en georiënteerd in de trays.

Tot nu toe was hiervoor een zeer complexe mechaniek of zelfs handwerk nodig. Een groot voordeel van het Multipond overgavesysteem is de grote flexibiliteit: elk van de talrijke bewegingsprocessen is vrij programmeerbaar. Een ander pluspunt: de gehele besturing van het overgavesysteem is in de besturing van de weegautomaat op operatorniveau geïntegreerd. Ook is geen perslucht nodig. De capaciteit van het overgavesysteem is tot 60 verpakkingen per minuut, een absoluut record voor dergelijke producten.

De in het systeem geïntegreerde robot voldoet aan beschermingsklasse IP67. Alle gebruikte materialen zijn geschikt voor gebruik met levensmiddelen en kunnen eenvoudig worden gereinigd. Het systeem is bij aanschaf van optionele tools zelf reinigbaar. Door de eenvoudige constructie is het systeem zeer onderhoudsarm.

Een in het overgavesysteem geïntegreerde 3D-camera zendt informatie over de aanwezigheid van trays in de traysealer naar de software, die vervolgens proactief reageert. Wanneer de camera bijvoorbeeld constateert, dat een tray verkeerd is geplaatst of geheel niet aanwezig is, dan wordt deze positie niet gevuld.

Het nieuwe overgavesysteem voor langwerpige producten is voor Multipond de introductie van de robottechniek. De onderneming reageert innovatief op de behoeften van de markt. Voorheen werden hier complexe mechanische oplossingen gebruikt. Bij de ontwikkeling profiteerde Multipond van de jarenlange ervaring op het gebied van de bouw van overgavesysteem. Het overgavesysteem met geïntegreerde robottechniek is hier ongetwijfeld een technologische mijlpaal.

www.multipond.com