HomeNieuws"Niet ieder verpakkingsmateriaal even geschikt voor pasteuriseren onder hoge hydrostatische druk"

“Niet ieder verpakkingsmateriaal even geschikt voor pasteuriseren onder hoge hydrostatische druk”

Voor het innovatieve ‘pasteuriseren onder hoge druk' blijkt niet ieder verpakkingsmateriaal even geschikt. Het pasteuriseren van levensmiddelen met hoge hydrostatische druk (HHD) zit in de lift. Het is een niet-thermische pasteurisatie, waarbij verpakte voeding onder verhoogde drukken tot 700 MPa (7000 bar) wordt gebracht. Door een lagere thermische belasting heeft een product dat zo’n behandeling onderging vaak een verser karakter dan hetzelfde product dat thermisch gepasteuriseerd werd.

Het wordt nog onderzocht welke verpakkingen precies geschikt zijn voor zo’n behandeling. De resultaten van de CORNET-studie geven een idee. Het Europese onderzoek liep van 2010 tot 2012, en focuste zich op soepele verpakkingsmaterialen en hun geschiktheid voor gebruik bij HHD-behandeling van voedingsmiddelen. Het spitste zich toe op veranderingen in mechanische eigenschappen, barrière-eigenschappen, migratiegedrag van ongewenste moleculen en organoleptische kenmerken (smaak en geur). Het project gaf ook aanleiding tot een grote en consistente gegevensbank bij het BVI (Belgisch VerpakkingInstituut), een van de deelnemers van het project.

Uit de resultaten blijkt dat enkel multilayer filmen van goede kleefkwaliteit geschikt zijn voor HHD-behandelde voeding. En enkel die verpakkingen die werden ontwikkeld voor pasteurisatie- en sterilisatiedoeleinden bleken geschikt voor HHD-toepassingen. Andere verpakkingen vertoonden delaminatie (visuele deterioratie) tussen de verschillende lagen na de HHD-behandeling, met duidelijke impact op de gaspermeatie. Aluminium-houdende lagen werden dan weer beschadigd gedurende de HHD-behandeling, wat eveneens resulteerde in een drastische vermindering van de barrière-eigenschappen. Ook bij PA-materialen namen de zuurstofbarrière-eigenschappen af na HHD-behandeling, wellicht te wijten aan de uitgesproken watergevoeligheid van dit materiaal.

Tenslotte wordt erop gewezen dat reële voedingsproducten, zeker deze met harde delen, tijdens de HHD-behandeling de verpakking beschadigingen en de barrière-eigenschappen beïnvloeden. Ofschoon geen doelstelling van het CORNET-project, moet hier ook ernstig rekening mee gehouden worden wanneer nieuwe verpakkingsmaterialen ontworpen worden voor HHD-toepassingen.

Bron: Foodgate/Engineeringnet.be