Home Nieuws Bedrijven en personen Netto-omzet van Tetra Pak stijgt naar 11,16 miljard euro

Netto-omzet van Tetra Pak stijgt naar 11,16 miljard euro

Tetra Pak, wereldmarktleider in de voedselverwerkings- en verpakkingsindustrie, kondigde vandaag een netto-omzet van 11,16 miljard euro in 2012 aan, dit is 4,3 procent hoger dan het voorgaande jaar. Het bedrijfsonderdeel Packaging Solutions behaalde in 2012 een netto-omzet van 9,87 miljard euro – een stijging van 4,2 procent ten opzichte van 2011 – als gevolg van sterke groei in Zuid-, Midden- en Zuidoost-Azië, Midden- en Zuid-Amerika, Noord-Amerika, Oost-Europa, het Midden-Oosten en Sub-Sahara Afrika.

De omzet van de bedrijfsdivisie Processing Solutions steeg afgelopen jaar met bijna 5,2 procent (onder vergelijkbare voorwaarden) tot 1,29 miljard euro en vertoonde solide groei in Noord-Europa, Zuid- en Zuidoost-Azië, Midden- en Zuid-Amerika en Sub-Sahara Afrika.

Dennis Jönsson, CEO van Tetra Pak, licht toe: “Het is economisch nog steeds zwaar. Met name in onze snelst groeiende economieën China en Brazilië is de groei lager dan voorheen. Het afgelopen jaar hebben we enkele moeilijke beslissingen moeten nemen zodat we kunnen blijven investeren in de ontwikkeling van nieuwe producten, diensten en faciliteiten die toekomstige groei voor onze klanten, retailers en leveranciers mogelijk maakt.”

Vele innovaties binnen Processing Solutions & Packaging Solutions

Het afgelopen jaar lanceerde Tetra Pak een aantal nieuwe producten en functionaliteiten, waaronder:

  • Tetra Navigato, Tetra Pak’s Packaging en Processing service portfolio. Het op maat gemaakte serviceaanbod voor klanten om productieresultaten te verbeteren en duurzaamheid te optimaliseren.
  • Tetra Pak iLine XT, een nieuwe grafische user interface, die de integratie van verschillende productieprocessen mogelijk maakt: van de verwerking tot aan de verpakking en de koppeling met warehouse management systemen van klanten.
  • Tetra Brik Aseptic 200 & 250 ml Edge, portieverpakkingen voor on-the-go consumptie.
  • Tetra Top Carton Shot met Lokka opening, een handige 100 ml verpakking met een tear-off opening.
  • Tetra Gemina Aseptic Leaf en Crystal verpakkingen met HeliCap 27, een uniek ogende verpakking met een sterk verbeterde grip en schenkervaring voor de consument.
  • Tetra Brik Aseptic 1000 Mid LightCap 24, met Tetra Pak's goedkoopste schroefdop die consumenten gebruiksgemak biedt. Deze verpakking biedt meer ruimte voor merkuitstraling en promoties.
  • OptiSize volume concept voor Tetra Fino Aseptic, geeft klanten de mogelijkheid om verpakkingen exact af te stemmen op porties van 70 ml en 220 ml, waardoor er minder verpakkingsmateriaal wordt verspild.

610 miljoen verpakkingen met bio-based doppen

Tetra Pak streeft naar 100% hernieuwbare verpakkingen in 2020. Om dit doel te bereiken lanceerde Tetra Pak de LightCap 30. Een dop die is gemaakt van uit suikerriet verkregen polymeren. Het aantal Tetra Pak verpakkingen met bio-based polymere doppen groeide van 80 miljoen in 2011 naar 610 miljoen in 2012.

Voortdurende investering in faciliteiten

Het afgelopen jaar investeerde Tetra Pak in verschillende faciliteiten over de hele wereld. Zo werd er 42 miljoen euro geïnvesteerd in het vernieuwen en uitbreiden van de productieactiviteiten in Singapore. Daarnaast vond daar ook de opening van een nieuw kokosnootkenniscentrum plaats. De inauguratie van een nieuwe laminator in de verpakkingsfabriek in Izmir (Turkije) rondde de investering van 25 miljoen euro af. Aanvullend werd er een nieuwe verpakkingsfabriek geopend in Imatra (Finland). Tenslotte realiseerde het bedrijf een tweetal acquisities om de technische capaciteiten in enkele strategische gebieden te versterken. Het betrof de Amerikaanse marktleider in membraanfiltratie voor de zuivel- en kaasindustrie, de in Minneapolis gevestigde Filtration Engineering Company en Genius Automação de Sistemas Ltda, een Braziliaanse specialist in industriële controlesystemen.

Indrukwekkende feiten & cijfers

  • In 2012 leverde Tetra Pak meer dan 173 miljard verpakkingen die gebruikt werden door toonaangevende voedsel- en drankenproducenten over de hele wereld om meer dan 77 miljard liter zuivel, vruchtensappen en andere producten te leveren aan consumenten.
  • In diezelfde periode leverde het bedrijf 505 nieuwe verpakkingsmachines, 1.971 verwerkingsapparaten en 1.721 onderdelen voor distributiesystemen.
  • Tetra Pak beschikt momenteel over 42 fabrieken voor verpakkingsmaterialen en sluitingen, 16 technische opleidingscentra, 8 fabrieken voor montage van afvullijnen en 11 R&D faciliteiten over de hele wereld om voortdurende productinnovatie en excellente klantenservice te verzekeren.

Kijk voor meer informatie op www.tetrapak.com.