HomeNieuwsNederlandse slagers maken gehakt van herkomstetikettering

Nederlandse slagers maken gehakt van herkomstetikettering

slager

Een meerderheid in het Europees Parlement wil het land van herkomst vermeld zien op de etiketten van melk- en vleesproducten. Daartoe werd op 12 mei een niet-bindende resolutie aangenomen met 422 stemmen voor en 159 stemmen tegen en 68 onthoudingen. De branchevereniging Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) ziet risico’s in het verplicht stellen van de herkomst van vlees als ingrediënt.

kns-logoDe voorstanders in het Europees Parlement zijn van mening dat informatie over de herkomst van producten op het etiket de voedselketen transparanter maakt en daardoor het vertrouwen van consumenten in voedingsproducten zal versterken. De voorstanders van herkomstetikettering verwijzen onder andere naar Eurobarometer onderzoeken uit 2013. Daarin stelde 84 procent van de respondenten het nodig te vinden de herkomst van melk op de verpakking terug te kunnen vinden. Voor vlees vond 88 procent van de ondervraagden dat belangrijk en voor verwerkte voedingsproducten hechtte 90 procent daar aan. Bovendien is uit een onderzoek van de Europese Commissie gebleken dat de kosten voor het vermelden van het land van herkomst op het etiket van vlees en zuivelproducten beheersbaar zijn.

Kosten

Hoewel de KNS pleit voor transparantie als het gaat om de samenstelling van voedingsmiddelen ziet zij ook de risico’s in het verplicht stellen van de herkomst van vlees als ingrediënt, zoals hoge(re) administratieve lasten en toename van de toezicht kosten van de NVWA (zeker voor de EG-erkende bedrijven).

Hoewel de verplichting alleen van toepassing zal worden op voorverpakte producten, en de meeste producten bij de slager als niet-voorverpakt over de toonbank gaan, is de KNS niet blij met de richting die het opgaat. De verwachting is dat reststromen van vlees niet meer optimaal benut zullen worden, omdat de kosten van gebruik van een kleine reststroom niet in verhouding zijn met de administratieve kosten, zoals wijziging van het etiket. De KNS pleit dan ook voor vrijwillige herkomstetikettering, een standpunt dat de internationale slagersorganisatie (IBC) meeneemt in haar lobby in Brussel. Daarnaast is de KNS van mening dat een dergelijke regels niet het middel zijn om fraude, zoals het paardenvleesschandaal van een aantal jaar geleden, te voorkomen. En dat is nou juist de reden van de invoering van herkomstetikettering.

Timmermans

Ook het CDA ziet niets in het plan van het Europees Parlement. “Hoe moet een slager dat de herkomst van het vlees gaan bijhouden voor elke gehaktbal? Dit is onhaalbaar en onbetaalbaar”, zegt Annie Schreijer-Pierik, Europarlementslid voor CDA. “Met voedselveiligheid heeft dit niets te maken, die is al geregeld. Dit is dubbele bureaucratie.”

Schreijer hoopt en verwacht dat de onzinnige oproep niet wordt uitgevoerd: “Onze Frans Timmermans (de EU-commissaris voor Beter Regelgeving) maakt vast gehakt van dit slechte plan. Doe dit de consument niet aan. Die wil geen duurder voedsel, blijkt ook uit onderzoek door de Europese Commissie hierover.” Het voorstel gaat ten koste van de consument, de voedingssector en onder andere de veehouders, meent Schreijer.

Kijk voor meer informatie op www.knsnet.nl.