HomeNieuwsNederland uit recessie

Nederland uit recessie

crisisDe recessie is voorbij. Voor het eerst in vijf kwartalen is de Nederlandse economie in het derde kwartaal gegroeid. Ook elders in Europa klimmen landen uit het dal: Europa's grootste economie Duitsland bevestigde opnieuw dat het land uit recessie is, de Franse economie groeide voor het tweede kwartaal op rij. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) groeide de Nederlandse economie in de maanden juli tot en met september met 0,4 procent ten opzichte van het tweede kwartaal.

Vergeleken met het derde kwartaal een jaar geleden kromp de economie nog met 3,7 procent. De economische groei in het derde kwartaal is de eerste groei na vijf kwartalen van krimp.

Duitsland

De Duitse economie is in het derde kwartaal 0,7 procent gegroeid ten opzichte van het vorige kwartaal. Dit blijkt uit cijfers die het nationale bureau voor statistiek Destatis vrijdag heeft bekendgemaakt.

De groei is iets minder dan verwacht, maar wel een bevestiging dat Duitsland uit de recessie is. Analisten van Dow Jones Newswire hadden een groei van 0,8 procent verwacht. In het tweede kwartaal noteerde de grootste economie van Europa al een groei van 0,4 procent.

Op jaarbasis kromp de grootste economie van Europa in het derde kwartaal nog met 4,8 procent, in het tweede kwartaal was dat nog met 5,8 procent vergeleken met een jaar eerder.

De op export gerichte Duitse economie had flink te lijden onder de economische teruggang. Nu is de vraag naar onder andere auto’s en chemische producten weer aangetrokken. De economische groei is aangezwengeld door export, investeringen van bedrijven en de bouw, terwijl de vraag van consumenten achterblijft.

Frankrijk

De Franse economie is in het derde kwartaal met 0,3 procent gegroeid. Dat maakte minister van Financiën Christine Lagarde vrijdag bekend. De groei is gelijk aan die in het tweede kwartaal, toen de Franse economie na vier kwartalen van krimp voor het eerst weer groei vertoonde. De minister liep met haar mededeling vooruit op de officiële voorlopige cijfers over het derde kwartaal die INSEE, het Franse statistische bureau, vrijdag bekendmaakt. In oktober voorspelde INSEE nog een groei in het derde kwartaal van 0,5 procent.

Bron: Telegraaf