HomeNieuwsNanomi wint prijs voor slimme verpakking voor medicijnen en voedingsmiddelen

Nanomi wint prijs voor slimme verpakking voor medicijnen en voedingsmiddelen

nanomi-logoDe Twentse ondernemer Gert Veldhuis van het bedrijf Nanomi heeft de Van den Kroonenbergprijs 2011 van de Universiteit Twente gewonnen. Met een gepatenteerde microzeeftechnologie produceert het bedrijf minuscule bolletjes voor toepassing in de life sciences en voedingsmiddelentechnologie. Die bolletjes zijn bijvoorbeeld geschikt voor de samenstelling van medicijnen of voedingsmiddelen met een gereguleerde afgifte van stoffen over een langere periode. De jaarlijkse prijs voor jong ondernemerschap is genoemd naar de overleden rector magnificus van de UT.

Een oplosmiddel met daarin het medicijn of de voedingsstof wordt samen met een polymeer door een membraan geperst. Daarbij ontstaan druppeltjes van dezelfde grootte. Het membraan bestaat uit zeer fijne gaatjes op microschaal en is gemaakt van silicium. Deze afbreekbare microbolletjes geven de stof 30 dagen af nadat deze door het lichaam zijn opgenomen.

Nanomi werd in 2004 door Gert Veldhuis opgericht. Het bedrijf is een succesvolle spin-off van het Mesa+ Instituut voor Nanotechnologie van de Universiteit van Twente. “Veldhuis leidt zijn bedrijf op een solide, no-nonsense manier en heeft het goed weten te positioneren in een moeilijke markt”, vermeldt het juryrapport. Aan de Van den Kroonenbergprijs is een kunstwerk en een geldbedrag van 4.500 euro verbonden.

Kijk voor meer informatie op www.nanomi.com.

Bron: Agentschap NL/Food Holland