Home Nieuws Bedrijven en personen Multivac Marking & Inspection Event groot succes

Multivac Marking & Inspection Event groot succes

Het door Multivac organiseerde event ter voorbereiding op de nieuwe regels op het gebied van etiketteren was een groot succes. Op 24 januari vertrokken klanten en prospects van Multivac met een luxe touringcar richting Enger. In Enger ontwikkelt Multivac Marking & Inspection etiketteer-, druk- en inspectiesystemen. Omdat Multivac staat voor technische innovatie en hoge kwaliteit wordt het assortiment van etiketteer-­ en controlesystemen steeds verder uitgebreid. Eenmaal op locatie aangekomen, mengden de deelnemers zich tijdens een kleine stadswandeling en genoten van een uitgebreid diner. Naast de personeelsleden van Multivac Nederland waren tevens de gastsprekers en de collega’s uit Enger aanwezig om eventuele vragen te kunnen beantwoorden en contacten te leggen.

De volgende ochtend werd vroeg gestart met de workshops. Précon Food Management gaf namens Multivac opheldering over de nieuwe regels op het gebied van etiketteren. Zij gaven een heel duidelijk beeld van wat er op producenten in de voedingsmiddelenindustrie afkomt. En dat is niet niets! Door de nieuwe regels op het gebied van etiketteren krijgen producenten in de levensmiddelenindustrie te maken met het vermelden van meer en heldere informatie wat kan resulteren in grotere etiketten. Het gevolg hiervan kan zijn dat de huidige apparatuur niet meer voldoet. Een ander probleem waar producenten misschien tegenaan gaan lopen is dat verouderde printers de nieuwe verplichte lettertypes en fonttechnieken niet kennen. Naast dat etiketten dienen te worden aangepast gaat het ook om een veelvoud aan voorbedrukte verpakkingen waaronder verpakkingsfoliën, kartonnen sleeves en omdozen.

Gerard Brockhoff, accountmanager en etiketteerspecialist: “Dankzij de komst van innovatieve printtechnieken kunnen wij voor klanten de obstakels in het nieuwe etiketteerproces ondervangen. De vertraging die kan gaan ontstaan in het productieproces bijvoorbeeld, kunnen we optimaliseren door het gebruik van vernieuwde printtechnieken. Hier komt onze kracht om de hoek kijken: We zijn niet enkel een producent van verpakkingsoplossingen, maar fungeren ook als een kenniscentrum voor klanten en voor een ieder die actief is in de verpakkingsketen. Wij willen hen in een vroeg stadium, maar ook gedurende het gehele verpakkingsproces, met gedegen advies ondersteunen.”

Belangrijkste wijzigingen (EU) NR. 1169/2011

Belangrijk uitgangspunt van de nieuwe verordening is de bescherming van de consument en daarmee samenhangend de waarborging van het recht op eerlijke consumenteninformatie. Ook het aanpassen van de informatie op de etiketten naar nieuwe informatietechnologieën was voor de wetgevers een belangrijk punt, waarbij speciale aandacht uitgaat naar de aspecten gezondheid (verwerkte grondstoffen), milieu (hergebruik verpakking) en economie (land(en) van herkomst) en sociale en ethische aspecten. Tot slot vormen het verwezenlijken van vrij handelsverkeer en het bevorderen van de productie van kwaliteitsproducten aanleiding voor de veranderingen. Voor de nieuwe verordening geldt een overgangstermijn: vanaf 13 december 2014 is Verordening (EU) NR. 1169/2011 verplicht; en vanaf 13 december 2016 zijn producten zonder voedingswaarde niet meer toegestaan. De belangrijkste wijzigingen (EU) NR. 1169/2011:

 • Verordening in plaats van richtlijnen
 • Meer verplichtingen op het etiket
 • Aanvullende regels in afwachting van rapportages van de EC
 • Het betreft géén vereenvoudiging: alle EU etiketten moeten worden aangepast

Voor wie?

De nieuwe verordening is de vervanging van de huidige wetgeving, namelijk richtlijn 2000/13/EG (Nederland: WW Etikettering van Levensmiddelen; België KB 13 sept 1999 etikettering) en richtlijn 90/496/EEG (NED: Voedingswaarde informatie (90/496/EEG); BE: KB 8 jan 1992 voedingswaarde-etikettering). De nieuwe verordening is van toepassing op levensmiddelenbedrijven die actief zijn in de schakels van de voedselketen, eindgebruikers van de levensmiddelen, retail organisaties, cateringbedrijven, de horeca en groothandels.

Verplichte vermeldingen

 • (NL) Aanduiding/(BE) Verkoopbenaming
 • Lijst van ingrediënten
 • Allergenen informatie
 • KWID: Kwantitatieve opgave van ingrediënten
 • Gewicht aanduiding/netto hoeveelheid
 • THT datum/uiterste consumptiedatum
 • Bewaarvoorschriften/gebruiksvoorwaarden
 • Naam of handelsnaam en adres
 • Land van oorsprong of plaats van herkomst
 • Gebruiksaanwijzing voor bereiding
 • Alcoholgehalte, indien alcohol aanwezig is in het product
 • Vermelding voedingswaarde

De verordening en een volledige handleiding van de EU-wetgeving zijn te vinden op de website van Multivac.

Kijk voor meer informatie op www.multivac.nl.