HomeMaterialenVerpakkingsmaterialenMultivac adviseert over mogelijkheden om plasticbesparend te verpakken

Multivac adviseert over mogelijkheden om plasticbesparend te verpakken

Als een voorloper in de verpakkingsindustrie is Multivac al jaren bezig om haar klanten alternatieve en plasticbesparende verpakkingsmogelijkheden aan te bieden. “Het imago van plastic is slecht, omdat mensen al snel het beeld van de ‘plastic soep' in de oceanen voor zich zien. Dat is ook een groot probleem, maar plastic stelt ons anderzijds wel in staat om houdbaarheid te creëren en derving tegen te gaan. Nog altijd wordt wereldwijd een derde van ons voedsel weggegooid. Voedingsmiddelen die we op een gegeven moment besloten niet meer te verpakken, zoals komkommers, bedorven veel sneller en konden de prullenbak in. Er zijn genoeg mogelijkheden om te voldoen aan alle eisen op het gebied van plastic besparen en recyclen zonder te tornen aan de houdbaarheid van verse producten en nog steeds op te vallen in het supermarktschap”, vertelt Tim Hage, directeur van Multivac Nederland.

Anno 2021 is plasticbesparend verpakken een actueel thema. Tim Hage: “We hebben het hoog op de agenda staan en adviseren onze klanten in toenemende mate over hoe zij slimme keuzes kunnen maken voor het plasticbesparend verpakken van hun producten. Het is ons er vooral aan gelegen om kansrijke verpakkingsalternatieven te bieden en te zorgen dat de recyclebaarheid omhooggaat. Supermarkten hebben afgesproken dat zij in 2025 minstens 25 procent willen besparen op de totale hoeveelheid verpakkingsmateriaal en dat alle verpakkingsmaterialen in dat jaar 100 procent recyclebaar moeten zijn. Kortom, reden genoeg voor de voedingsindustrie om met alternatieven aan de slag te gaan.”

Er is volgens Tim Hage wel nog een lange weg te gaan. “De sleutel voor de doelstellingen die we met elkaar willen halen, ligt voor een groot deel bij de retail. De inkooporganisaties moeten tegen onze klanten zeggen: ‘we willen minder verpakkingsmateriaal'. Het probleem is dat alternatieve verpakkingsoplossingen duurder zijn dan het ‘slechte' plastic. Daar zit nog steeds de crux; de inkoper wil uiteindelijk ook niet te veel betalen. En stel dat we morgen massaal overstappen op andere verpakkingen, dan hebben we de capaciteit niet om dat allemaal te recyclen. Er ligt een taak voor de overheid om deze capaciteit te verhogen, want nu scheiden we nog maar 60 procent van ons afval. De technologieën zijn er en de consument is er ook steeds meer mee bezig, maar we kunnen het nu nog niet aan. Neemt niet weg dat we met z’n allen de verantwoordelijkheid hebben om beter voor onze aarde te zorgen. Bij Multivac zijn we daar in elk geval klaar voor”, besluit hij.

www.multivac.com