HomeNieuwsMultipond levert extra multihead weegautomaat voor geraspte kaas aan Fromager Savoyard Sas

Multipond levert extra multihead weegautomaat voor geraspte kaas aan Fromager Savoyard Sas

multipond-savoyard

Onlangs heeft kaasproducent Fromager Savoyard Sas een extra multihead weegautomaat van Multipond in gebruik genomen voor het wegen van geraspte kaas. De MP 20-2400/1250-H (2×10) is niet de eerste weegautomaat van Multipond die het bedrijf heeft gekocht. Fromager Savoyard Sas werkt al jaren met machines van Multipond.

multipond-logoDe geraspte kaas wordt naar de weegautomaat getransporteerd via een gepatenteerd Liftvac transportbandsysteem. Een verstelbare speciale infeed-trechter boven de distributiekegel zorgt voor een gelijkmatige verdeling van het product in de feed-bakken, wat erg belangrijk is voor precisie en snelheid. Aangezien de verse geraspte kaas zeer plakkerig is, zijn de feed-bakken voorzien van een ruw metalen oppervlak een speciale Teflon-laag om de product flow zo optimaal mogelijk te maken. De kaas gaat eerst via de feed-bakken naar de prefeed hoppoers en daarna door naar de weegbakken daar onder. Dankzij de ingebouwde calibratiesystemen in iedere laadcel, kan het product met maximale precisie doorstromen, waardoor automatische calibratie zelfs tijdens productie mogelijk is.

In vergelijking met gewone timing hopperconcepten is deze combinatie van het weegsysteem met het gepatenteerde SB-DSE high-speed producttransfersysteem met dubbele ontvanger tot wel 40% sneller en heeft het een maximale output. Vullen en transfer vinden gelijktijdig plaats. Bovendien bevat de SB-DSE een afwijsoptie voor te lage gewichten. Deze optie is bij Fromager Savoyard echter uitgeschakeld, omdat er volgens de productiemanager geen afwijzingen waren. Eén van de grootste voordelen van dit systeem is volgens Multipond dat de transfer van porties zeer precies is gecentreerd in de format tube van de verpakkingsmachine (in dit geval een vvs-machine van Bosch). Hierdoor is er geen contact tussen de porties en de format tube, waardoor de porties intact blijven wanneer ze de verpakkingsmachine binnengaan.

De weegautomaat wordt, evenals andere weegautomaten van Multipond, bediend met een kleuren touchscreen. Verder kunnen, zoals gebruikelijk bij Multipond, alle onderdelen die in aanraking komen met het product zonder gereedschap eenvoudig worden verwijderd voor schoonmaak, onderhoud en verandering van product. De machine wordt dagelijks gereinigd met lucht en iedere week met vloeibare schoonmaakmiddelen.

Gemiddeld worden er maandelijks zo’n drie miljoen zakken met gewichten tussen 200 en 1000 gram verpakt. De weegautomaat werkt in een 2-shift productie met ongeveer 100 wegingen per minuut, maar wordt nog niet op volle capaciteit gebruikt. Dit komt volgens productiemanager Lapreyote doordat men de hoogste prioriteit legt bij strak gesealde zakken. “Hierdoor krijgen we per drie miljoen zakken maximaal één klacht over een lekkende zak. Over dit resultaat zijn we erg tevreden, want we hebben onszelf altijd al een hoge kwaliteitsstandaard gesteld. Daarom zijn wij blij met onze samenwerking met Multipond. De service is uitmuntend en er is altijd telefonische hulp beschikbaar als we snel hulp nodig hebben. Verder zijn reserveonderdelen altijd snel beschikbaar”, wijdt Lapreyote uit.

Kijk voor meer informatie op www.multipond.com.