HomeMachinesWegen en doserenMultipond bespaart ruimte en tijd met flexibele oplossing

Multipond bespaart ruimte en tijd met flexibele oplossing

Een klant van Multipond was op zoek naar een oplossing voor het volautomatisch afwegen van diverse notenmixen. De bijzondere uitdaging bij dit project was de geringe hoogte van de productieruimte.

Multipond kwam hiervoor met een slimme oplossing en kreeg zodoende de opdracht voor het project. Er werden twee multihead weegautomaten van het type MP-28-400-400-C en een MP-14-1000-400-H-UL toegepast. De beide weegautomaten werden onder het plafond aan een ketting-takelsysteem opgehangen, waarbij de snack-toevoersystemen op de bovenverdieping zijn geplaatst.

Wanneer het om de handling van machines gaat, kan geen gebruik worden gemaakt van hijswerktuigen met een enkele lasthaak. Hier zijn hijsoplossingen met meerdere hijsogen benodigd, om gelijkmatig en veilig hijsen te waarborgen. De hier gebruikte Demag Quadro-kettingtakel LDC-Q biedt nieuwe toepassingsmogelijkheden voor het handlen van machines met een gewicht tot 3,2 ton. In samenwerking met Multipond heeft Demag Cranes & Components een hijsoplossing gerealiseerd, waarmee de handling wordt vereenvoudigd en de ombouwtijden aanmerkelijk kunnen worden gereduceerd.

De beperkte hoogte van de ruimte is zo optimaal gebruikt, het systeem biedt bovendien andere voordelen: de reiniging wordt wezenlijk eenvoudiger, omdat de Multipond weegautomaten via een verrijdbaar frame, die aan de hijsunit bevestigd is, verschoven kunnen worden. Zo kan de weegautomaat voor het reinigen naast de verpakkingsmachine naar beneden kunnen worden getakeld. In plaats van reinigen op hoogte zorgt deze oplossing ook nog voor meer veiligheid van het reinigingspersoneel. Na het reinigingsproces worden de weegautomaten via de hijsunit weer onder het plafond boven de verpakkingsmachine geplaatst.

Alle onderdelen kunnen eenvoudig en snel zonder gereedschap worden uitgenomen voor reiniging en onderhoud. De weegautomaten worden bediend met een gebruikersvriendelijke kleurenmonitor met touchscreen. Een eenvoudige en gebruikersvriendelijke bediening van het systeem maakt het werken met de systemen gemakkelijk. Zo raken de medewerkers snel en probleemloos vertrouwd met de machines, wat een belangrijk criterium is.

Op de 28-kops weegautomaten worden zowel mono-producten als ook mixen met maximaal vier soorten snacks volautomatisch afgewogen en verpakt. De vier afzonderlijke componenten worden met toevoersystemen door de bovenliggende verdieping toegevoerd aan de weegsystemen. Per minuut kunnen tot 70 wegingen plaatsvinden.

De 14-kops weegautomaat is voor mono-producten bedoeld, het product wordt via zogenaamde stuwbuizen aangevoerd. Bij een nominaal vulgewicht van 100 gram kunnen 100 wegingen worden gerealiseerd, bij 500 gram 70 wegingen per minuut.

Maximale nauwkeurigheid en beschikbaarheid worden gegarandeerd door de in elke weegcel geïntegreerde kalibreersystemen, die zelfs tijdens de productie een volautomatische kalibratie mogelijk maken. Multipond doet dit als enige fabrikant van multihead weegautomaten wereldwijd. De bereikte gemiddelde waarde, doorslaggevend criterium voor de giveaway, ligt bij maximaal 0,1% van het nominale vulgewicht.

De toepassing van het ketting-takelsysteem in combinatie met een Multipond weegautomaat zorgt ook voor maximale flexibiliteit: zo kunnen bijvoorbeeld verschillende soorten verpakkingsmachines met één Multipond weegautomaat worden gevuld, door de weegautomaat via het verrijdbare systeem tussen de verpakkingsmachines te bewegen.

www.multipond.com