Verpakkingen met verse, kwetsbare producten zoals champignons kunnen voortaan automatisch op gewicht worden gebracht met de Multicorrector. Deze innovatie van het Twentse bedrijf TGN foodtechnology uit Hengevelde is sinds 2011 op de markt. “We krijgen enthousiaste reacties uit Nederland en dankzij Syntens ook uit het buitenland, want met de Multicorrector beperk je het ‘weggeven' van te veel product tot een minimum”, aldus Björn van de Graaf, sales engineer bij TGN.
Een blauw bakje met champignons hoort 250 gram product te bevatten, maar hoe voorkom je onder- en overgewicht? Tot nu toe werden de bakjes handmatig op het juiste gewicht gebracht. Met de Multicorrector gebeurt dat automatisch. Deze innovatie van TGN foodtechnology, ook geschikt voor andere kwetsbare producten als aardbeien en cherrytomaten, is enthousiast ontvangen door de markt.
De Multicorrector is een eigen innovatie van TGN foodtechnology, het jongste bedrijf van de Tuintegroep uit Hengevelde. “Wij ontwikkelen en bouwen machines voor de handling en het verpakken van voedingsmiddelen”, vertelt sales engineer Björn van de Graaf. “De Multicorrector is daar een mooi voorbeeld van.” De machine weegt de gevulde bakjes en bij onder- of overgewicht plaatst hij ze op de correctieband. Daar scant een 3D-scanner de bovenkant om te bepalen waar een product, bijvoorbeeld champignon, kan worden weggenomen of geplaatst. Twee robotarmen voeren vervolgens zorgvuldig deze bewerking uit, zodat handwerk overbodig is. De bakjes met het gecorrigeerde gewicht komen automatisch weer op de invoerlijn terecht, waar ze opnieuw worden gewogen.
Als bedrijf in de grensstreek kreeg TGN foodtechnology de kans om deel te nemen aan het Syntensproject Grenzeloze Machine- en Apparatenbouw (GMA), dat contacten legt tussen Nederlandse en Duitse partners. “We bezoeken elkaars bedrijven en kijken in elkaars keuken. Dat is heel leerzaam”, aldus de sales engineer. “En we gaan samenwerken om elkaars producten te verkopen. Dankzij GMA hebben we al een paar aanvragen voor de Multicorrector gekregen.” Via het Syntensproject heeft TGN foodtechnology ook contact gelegd met het Deutsche Institut für Lebensmitteltechnik, een Duits onderzoeksinstituut voor de voedingsmiddelensector. Dat heeft weer geleid tot een gezamenlijke ontwikkeling voor het nauwkeurig doseren van taugé.
Met de Multicorrector dingt TGN foodtechnology mee naar de MKB Innovatie Top 100 editie 2012, een evenement van Syntens Innovatiecentrum. “Via Syntens hebben we al veel partijen leren kennen. We zijn benieuwd welke contacten deze Top 100 oplevert”, aldus Björn van de Graaf.
Kijk voor meer informatie op www.tgnfoodtechnology.com.
Bron: AGF.nl