HomeMaterialenVerpakkingsmaterialenMonomateriaal van Zotefoams wint bij Plastics Industry Awards

Monomateriaal van Zotefoams wint bij Plastics Industry Awards

ReZorce Circular Packaging sleepte de hoogste eer in de wacht in de categorie Best Recycled Plastic Product of the Year tijdens de Plastics Industry Awards 2023. Dit monomateriaal is ontworpen als alternatief voor moeilijk te recyclen composietverpakkingen die veel worden gebruikt voor toepassingen als drankkartons. ReZorce zal begin 2024 zijn commerciële debuut maken.

In de toelichting op het oordeel zei de jury: “Het lijkt erop dat deze baanbrekende kunststof het veel gebruikte maar moeilijk te recyclen meerlagige karton voor barrièreverpakkingen gaat vervangen. Daarmee biedt het de sector een reële mogelijkheid om een hardnekkig milieuprobleem op te lossen met een alternatief van monomateriaal dat gemakkelijk kan worden gerecycled.”

“ReZorce is een volledig recyclebare monomateriaal-barrièreverpakking van HDPE en het eerste rendabele alternatief voor barrièreverpakking van composietmateriaal: dit betekent een revolutie op de markt.”

Voor ReZorce is een Joint Development Agreement overeengekomen met een grote speler op de wereldwijde markt voor drankverpakkingen. Begin 2024 gaan in samenwerking met een grote Europese retailer proefprojecten van start om drankverpakkingskarton (DVK) voor sappakken te vervangen.

ReZorce biedt vergelijkbare prestaties als standaard DVK, maar kan gemakkelijk worden gerecycled via de restafvalstroom voor huishoudens en heeft een aanzienlijk lagere milieu-impact. Nog belangrijker is dat het is ontworpen voor compatibiliteit met bestaande infrastructuur. Dit maakt de overstap voor retailers, merkeigenaars, producenten en consumenten veel eenvoudiger. Dankzij de gepatenteerde meerlagige structuur kan gerecyclede kunststof worden toegepast in de kern, conform de doelen van de Richtlijn betreffende verpakking en verpakkingsafval van de EU.

Bij de prijsuitreiking zei Neil Court-Johnston, directeur van Zotefoam’s business unit Mucell Extrusion: “Het is een grote eer voor ons dat ReZorce is uitgeroepen als Recycled Plastic Product of the Year van de PIA. De juryleden hielden de focus stevig gericht op de noodzaak van een circulaire economie voor verpakkingen en erkenden dat ReZorce een alternatief is dat op milieugebied superieur is aan de status quo en dat geen compromissen vereist.”

“In 2024 komt het moment waarop ReZorce op de markt wordt geïntroduceerd en wij worden steeds enthousiaster over de vooruitzichten: retailers en merkeigenaren zien in dat composietmaterialen moeilijk zijn in te passen in de circulaire economie van de toekomst.”

Sinds 2001 worden de Plastics Industry Awards jaarlijks uitgereikt tijdens een evenement in Londen. De PIA heeft een solide reputatie als het forum waar uitmuntendheid op een markt met toenemende concurrentie wordt erkend en beloond. Dit evenement is opgezet om innovatie, duurzaamheid en uitzonderlijke prestaties te eren.

www.zotefoams.com