De Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) is tevreden met de herziening van de etiketteringswetgeving. Het Europees Parlement (EP) bracht hier op 6 juli haar definitieve stem over uit. De FNLI is vooral opgelucht dat voorgestelde maatregelen zoals de verplichting van herkomstetikettering en van informatie in braille het niet hebben gehaald.
De Europese Commissie voert binnen twee jaar een impactassessment uit naar de mogelijkheden van uitgebreidere herkomstetikettering. Nu geldt deze verplichting alleen voor onverwerkt vlees. Het FNLI vertrouwt erop dat de uitkomsten van de assessment uitwijzen dat verplichte herkomstetikettering, zonder kostenverhoging, nauwelijks uitvoerbaar is.
Volgens de FNLI zijn rond het vermelden van ingrediënteninformatie op etiketten mogelijkheden onbenut gelaten. Zo kan er bijvoorbeeld ook op andere manieren informatie gedeeld worden met de consument, dan alleen via het etiket zoals nu volgens de nieuwe regels het geval is.
Het EP had, naast het instemmen met een minimale lettergrootte voor het etiket, ook regels rond kleurkeuze, contrast en soort verpakkingsmateriaal moeten voorstellen. De keerzijde van de minimale lettergrootte is dat het meer verpakkingsafval oplevert, omdat etiketten of productverpakkingen groter moeten worden om alle verplichte informatie erop te vermelden.
Kijk voor meer informatie op www.fnli.nl.
Bron: VMT (www.vmt.nl)