HomeNieuwsModulaire stapelaar voor volautomatisch 'gemixt' palletiseren

Modulaire stapelaar voor volautomatisch ‘gemixt’ palletiseren

rsw

Het Nederlandse bedrijf RSW heeft een systeem ge-engineered dat de directe handling-kosten per colli in een magazijn naar eigen zeggen ‘met tussen twintig en veertig procent kan reduceren'. Vanderlande Industries en een zevental partners gaan dit najaar in het magazijn van Nedac Sorbo te Duiven aan de slag met de installatie van een nieuw orderconsolidatie- en orderpicksysteem. Nedac Sorbo is een leverancier van schoonmaakmiddelen en andere huishoudelijke producten.

Aan het eind van het proces levert het pickingsysteem de bestelde goederen stuksgewijs in treintjes aan. Nedac Sorbo wilde ook deze laatste stap van het hele proces automatiseren, maar het probleem was dat de bestellingen ongesorteerd toekomen.

Ze bevinden zich dus niet in de juiste volgorde om door de huidige ‘stackers' geautomatiseerd gestapeld te kunnen worden.

Dat euvel heeft het kleine engineeringbedrijfje RSW – 3 man sterk – nu samen met machinebouwer Apollo uit Coevorden en MCA uit Varsseveld opgelost.

Het puur Nederlandse RSW, opgericht in 2007, legt zich specifiek toe op de engineering van systemen voor het depalletiseren (ontstapelen) en gemixt palletiseren van producten.

Bij Nedac zullen de producten eerst door een speciaal voor dit project gebouwde spiraalsequencer gaan. Deze sequencer – een co-ontwikkeling van RSW en Apollo – plaatst alle producten voor een heel pallet in één keer in de correcte volgorde.

De volgorde wordt van tevoren door intelligent palletizing software (IPS) bepaald.De software berekent daarop de juiste gemixte laag, zodat de producten stapelbaar zijn op de andere lagen met producten die zich in de pallet bevinden. Vervolgens worden de producten laagsgewijs gestapeld door het grijpersysteem.

Het ingenieuze grijpersysteem, ge-engineered en gebouwd door RSW, bestaat uit een combinatie van 37 vorken die verticaal en horizontaal uitschuifbaar zijn. Dat maakt het mogelijk producten van uiteenlopende vormen (dozen, trays, enzovoort) in één keer op te pakken en te stapelen op pallets, rolcontainers en dollies.

De producten staan niet op de vork, maar op een flexband (lopende band met rolsysteem). De vork beweegt zich tussen product en band, om geen wrijving te veroorzaken, wanneer het product wordt teruggezet. Hierdoor kan het product exact worden gepositioneerd.

“Gemixt palletiseren gebeurt nog vooral pakje voor pakje. Met ons systeem is het mogelijk een hele laag van producten, onafhankelijk van de kwaliteit van de verpakking of afmeting, tegelijkertijd dus in hoge capaciteit te stapelen”, zegt RSW-directeur en patenthouder Marcel van Schijndel.

“Het systeem is bovendien modulair. Capaciteitsuitbreiding is tegen relatief lage kosten mogelijk, zonder dat er telkens een hele nieuwe machine aan te pas hoeft te komen. De capaciteit ligt boven de 2000 producten per uur”, aldus Van Schijndel, die stelt dat ‘zijn systeem de directe handling-kosten per collo in een magazijn op deze manier met twintig tot veertig procent terug kan brengen'.

Het systeem is nog niet op de markt, maar bevindt zich wel in de laatste fase van ontwikkeling.

Bron: EngineersNet.be