Voedselverspilling kan worden beperkt door het kwaliteitsverloop van verse producten te meten, van vlak na de teelt totdat het in de schappen ligt. Door een chip te plaatsen bij een batch groenten, fruit, vlees of bloemen, die tijdens vervoer en bewaring continu de omstandigheden meet waarin de producten gehouden worden, kan de kwaliteit van het product nauwkeuriger worden bepaald en de houdbaarheid beter worden voorspeld. Die houdbaarheid is vaak langer dan nu op verpakkingen staat. Ook kan de rijping tijdens transport of afstand worden bijgestuurd, zodat producten met de gewenste kwaliteit arriveren.
Wageningen UR Food & Biobased Research werkte in het Pasteur project mee aan de ontwikkeling van de chip. Onder coördinatie door chipmaker NXP zijn de eerste prototypes gemaakt. De chip meet continu allerlei zaken, zoals bijvoorbeeld de temperatuur, relatieve luchtvochtigheid, pH-, zuurstof- en ethyleengehalte. Die informatie geeft inzicht in het kwaliteitsverloop en/of rijpingsproces van verse producten en zo kan beter bepaald worden voor welke markt het product het beste gebruikt kan worden.
Juiste klant zoeken bij kwaliteit
Fruit dat op het moment van verhandelen een hogere kwaliteit heeft, is niet per definitie langer van hoge kwaliteit dan fruit dat er op dat moment net iets minder goed uitziet. Wageningen UR Food & Biobased Research maakt daarom modellen om, op basis van de geschiedenis van het kwaliteitsverloop, de kwaliteit in de toekomst te voorspellen. Kwaliteit en klant kunnen zo beter op elkaar worden afgestemd. Zo wordt voorkomen dat minder goed fruit – dat er op dat moment wellicht beter uitziet – in de speciaalzaak belandt en vervolgens grotendeels moet worden weggegooid omdat het niet meer voldoet aan de standaard van die speciaalzaak, terwijl een marktkoopman nog best tevreden zou zijn met het fruit.
Chip in de verpakking
De in het Pasteur project ontwikkelde sensoren zijn klein en zenden informatie over de omgeving (zoals temperatuur en luchtvochtigheid) draadloos door. Voorlopig is het nog niet betaalbaar om ieder pak melk of elk bakje aardbeien te voorzien van een chip die ook bij de consument thuis aangeeft hoe lang het product nog houdbaar is. Maar het moet al binnen afzienbare tijd rendabel zijn een chip te plaatsen op een pallet voedingsmiddelen of snijbloemen.
Monitoren en voorspellen
In een nieuw project (genaamd GreenChainge) gaat Wageningen UR Food & Biobased Research het kwaliteitsverloop van meerdere typen snijbloemen modelleren, om zo de toekomstige houdbaarheid nog beter te kunnen voorspellen. Monitoring van de kwaliteit van voedingsmiddelen gedurende transport, tijdens opslag en in rijpingskamers doet Wageningen UR ook in meerdere projecten, onder meer in het Europese project FUSIONS, dat als doel heeft de voedselverspilling in Europa fors te reduceren.
Kijk voor meer informatie op www.wageningenur.nl.