HomeDossiersDuurzaamheid"Minder verpakkingsafval? De industrie is er klaar voor!"

“Minder verpakkingsafval? De industrie is er klaar voor!”

Per Nederlander openen we gemiddeld zeven verpakkingen per dag. Niet gek dat verpakkingen vaak in één adem worden genoemd met afval. Verpakkingsleveranciers zijn zich van hun positie bij de consument bewust. Ze zoeken alternatieven die het milieu minder belasten. Kopen we over een paar jaar producten in verpakkingen van tomatenbladeren? Huib Burggraaf, specialist bio-based verpakkingen, MVO en duurzaamheid bij Van der Windt Verpakking, schreef er een artikel over.

Er zijn genoeg voorbeelden van producten waarbij de hoeveelheid verpakkingsmateriaal wel eens wat minder had gekund. Fabrikanten en leveranciers van verpakkingen zitten echter niet stil. Zij realiseren zich donders goed dat hun ‘license to produce' afhangt van innovatieve, nieuwe concepten die zuinig omspringen met grondstoffen. Daarom is het opvallend dat veel van die noviteiten in de markt nog weinig bekendheid genieten. Klanten zijn amper bekend met het gebruik van hernieuwbare (‘biobased') grondstoffen of passen onvoldoende praktische maatregelen toe om het verbruik te reduceren. Soms uit onwetendheid, vaker uit onwennigheid.

Verpakkingen mogen dan nuttig zijn, elke inspanning om de hoeveelheid te reduceren is welkom. Fabrikanten en leveranciers moeten in nauwe samenwerking met klanten die uitdaging oppakken. De mogelijkheden om de afvalberg te verlagen, konden nog wel eens groter zijn dan we nú denken. Wat verpakken we straks allemaal in tomatenblad?

Klik hier om het volledige artikel te lezen.

Bron: Huib Burggraaf/Logistiek.nl