Home Machines Inspecteren Mettler-Toledo ontwikkelt X-ray systeem voor perfect ronde hamburgers

Mettler-Toledo ontwikkelt X-ray systeem voor perfect ronde hamburgers

Producenten van voorgevormde voedingsmiddelen kunnen hun producten nu niet alleen op productvreemde deeltjes inspecteren, maar ook op vormafwijkingen, dankzij het nieuwe InspireX R40LF-800 systeem van Mettler-Toledo Safeline. Het nieuwe high-speed X-ray systeem werd ontwikkeld om de inspectie van voedingsmiddelen zoals hamburgers, chicken nuggets, brood en banket te automatiseren. Het zorgt voor een uitstekende detectie van productvreemde deeltjes, zoals bot, glas en metaal en voert ook controles uit op massa- en vormafwijkingen.

Anders dan traditionele X-ray systemen voor bulkproducten, is de InspireX R40LF-800 speciaal ontwikkeld voor de inspectie van voorgevormde voedingsmiddelen op kwaliteitsparameters zoals de rondheid van hamburgers en deuken als gevolg van een verkeerde vorm. Verder kan het systeem ook vleesrestjes op het oppervlak detecteren, die de bereiding kunnen beïnvloeden, met als gevolg ongare hamburgers die een gevaar zijn voor de gezondheid van consumenten en het merkimago kunnen schaden.

Met de software van het InspireX R40LF-800 systeem wordt elke hamburger of nugget gecontroleerd, zodat afwijkende producten kunnen worden uitgeworpen. Elk product dat door het X-ray systeem wordt geleid, wordt met een opgeslagen ‘ideaalafbeelding' vergeleken, waarbij afwijkingen van slechts 1 mm kunnen worden opgemerkt. Dankzij deze gebruiksvriendelijke software, compleet met kleurentouchscreen, wordt de hele breedte van een transportband gescand, zodat tot zes producten tegelijkertijd geïnspecteerd kunnen worden.

Alle afwijkende producten worden door lucht automatisch naar een bak onder het systeem uitgeworpen. De uitgeworpen producten worden gescheiden op basis van vormafwijking en kunnen daarna opnieuw verwerkt worden. Dit minimaliseert afval, bespaart kosten en verbetert de productiviteit, terwijl verontreinigde producten apart worden verwijderd. voordat er meer waarde aan wordt toegevoegd.

“Het InspireX R40LF-800 systeem is ideaal voor de groeiende gemaksvoedingsmiddelensector, omdat de kwaliteitsinspectie op hoge snelheid kan worden uitgevoerd. Producenten van voedingsmiddelen profiteren van meer productiviteit en naleving van de op HACCP gebaseerde veiligheidsinitiatieven, zoals British Retail Consortium (BRC) Global Standards Versie 6, en een beter merkimago, terwijl klanten beschermd zijn tegen ongaar vlees”, zegt Daniela Verhaeg, Marketing Manager Mettler-Toledo Safeline.

Kijk voor meer informatie op www.mt.com.