HomeMachinesInspecterenMettler-Toledo bespreekt het cruciale belang van productinspectie bij vlees

Mettler-Toledo bespreekt het cruciale belang van productinspectie bij vlees

Neil Giles, Marketing Communications Manager van de Product Inspection Divisie van Mettler-Toledo, bespreekt het cruciale belang van productinspectie in de vlees- en gevogelte-industrie en de voordelen die geavanceerde inspectiesystemen producenten bieden voor wat betreft productiviteit, bescherming en kwaliteit.

De productie in de vlees- en gevogelte-industrie in Europa en Azië zal de komende jaren gestaag toenemen. Volgens recente cijfers van Mettler-Toledo zal deze sector in Azië tegen 2020 ruim 460 miljoen Dollar omzetten, gevolgd door Europa met 350 miljoen Dollar. Voor producenten is en blijft de winstmarge in deze sector klein. Daarom is de productie van een grote hoeveelheid vlees van uitstekende kwaliteit, die ook aan de wet- en regelgeving inzake voedselveiligheid voldoet, een grote uitdaging.

De werkomgeving in de vleesverwerkende industrie is extreem. Er moeten allerlei elementen in overweging worden genomen bij de ontwikkeling van een productinspectieprogramma. Voedselveiligheid is natuurlijk van essentieel belang en vleesverwerkers moeten voldoen aan de Hazard Analysis and Critical Control Point (HACCP)-reguleringen. Er wordt een audit uitgevoerd om de kritieke controlepunten aan te wijzen waar de productinspectiesystemen zullen worden geplaatst om de gedefinieerde risico's te reduceren. Vleesverwerkers gebruiken meestal x-ray en metaaldetectiesystemen.

Productinspectie zonder vertraging

Zodra een producent de behoefte aan een productinspectiesysteem heeft geïdentificeerd, moet hij vervolgens garanderen dat deze inspecties zijn productie niet verstoren. Downtime is de grote vijand van elke productieomgeving, maar wanneer de marges klein zijn, is het nog belangrijker om te garanderen dat de productielijnen ongestoord kunnen draaien. Inline inspectiesystemen zijn in deze situaties ideaal, omdat 100 procent van alle producten op verontreinigingen wordt geïnspecteerd, zonder dat de productielijn gestopt of vertraagd hoeft te worden.

Als metaal het grootste verontreinigingsrisico is, worden metaaldetectors vaak strategisch in de productielijn geplaatst. Aangezien vlees een zogenaamd nat product is, kan het hoge vochtgehalte een producteffect veroorzaken. Dit is een verschijnsel waarbij de kenmerken van het product zelf de identificatie van specifieke verontreinigingen onmogelijk maken. Dit kan meer verspilling veroorzaken als gevolg van valse uitwerpingen, vooral bij producten die moeilijk te inspecteren zijn, zoals vlees, gevogelte en vis. Moderne metaaldetectors zoals de Profile Advantage van Mettler-Toledo Safeline, zijn speciaal ontworpen om het producteffect in problematische toepassingen te compenseren, zodat de verspilling tot een minimum wordt gereduceerd en de winstmarge wordt beschermd. Het vermogen om niet alleen het producteffect te compenseren, maar ook kleinere, daadwerkelijke verontreinigingen te vinden, beschermt de consumenten en verbetert de merkbescherming.

X-ray systemen worden vaak op vleesverwerkende productielijnen geïnstalleerd, omdat ze allerlei verschillende verontreinigingen kunnen detecteren, zoals bot, glas, steen, sommige soorten plastic en rubber en natuurlijk ook metaal. X-ray kan in alle toepassingen worden gebruikt voor de detectie van verontreinigingen en kan zeer nauwkeurige resultaten bij hoge snelheden behalen. Deze systemen worden vaak ingezet voor producten in bulk, pijplijnsystemen en bij de inspectie van verwerkte, onverpakte en verpakte producten, ongeacht of ze diepgevroren, vers of gedroogd zijn.

Voordelen

Vaak wordt aangenomen dat productinspectiesystemen slechts één doel hebben: het detecteren van verontreinigingen. Ze kunnen gelijktijdig echter ook allerlei andere taken uitvoeren die waarde toevoegen en de productiviteit en de productkwaliteit verhogen. Controlewegers worden vaak gebruikt om de volledigheid van verpakte producten te controleren. Ze kunnen ook rechtstreeks communiceren met afvulmachines, bijvoorbeeld om de compliance met de wet- en regelgeving voor maten en gewichten te garanderen zonder kostbaar product weg te geven of dubbel werk te veroorzaken. Deze extra kwaliteitsborging verhoogt de consistentie voor producenten en hun klanten.

X-ray systemen kunnen allerlei verschillende taken uitvoeren, zoals controleren op ontbrekende onderdelen of productdefecten, zoals gaten of problemen met de vorm van het product. Verpakte worstjes zijn een goed voorbeeld van hoe deze extra kwaliteitscontroles optimaal gebruikt kunnen worden. X-ray systemen kunnen ook worden gebruikt voor massametingen, wat van essentieel belang is voor producten zoals vers gehakt.

Andere kwaliteitscontroles kunnen ook gelijktijdig worden uitgevoerd, zoals de inspectie van het afvulniveau en de identificatie van product dat in de afdichting van de verpakking vast zit, om de veiligheid en de versheid van het product te garanderen. Denk bijvoorbeeld aan een X39 X-ray systeem dat de productkwaliteit kan verbeteren door hamburgers op verontreinigingen en de juiste vorm te controleren en te garanderen dat diepgevroren hamburgers mooi rond en glad zijn. Deze laatste controle is belangrijk voor de gezondheid en veiligheid, en de kopers van diepgevroren hamburgers moeten over dit voordeel worden geïnformeerd. De afgelopen jaren is het voorgekomen dat extra stukjes vlees op hamburgers tijdens het grillen van de hamburger in brand vlogen en aanzienlijke schade aan een restaurant veroorzaakten.

De uitwerpsystemen die samen met de inspectie-apparatuur worden gebruikt, kunnen ook helemaal worden aangepast. Deze systemen bieden extra bescherming tegen productverspilling, omdat er minder goed product wordt verwijderd wanneer een verontreiniging op de lijn wordt aangetroffen. Ook de transportbanden worden voorafgaand aan de installatie goed geïnspecteerd om te garanderen dat goede producten nergens op de lijn verloren kunnen gaan of verspild kunnen worden.

Hygiënisch ontwerp een absolute must

Gezien de werkomgeving waarin vlees wordt verwerkt en verpakt, moet alle productielijnapparatuur vaak gronding worden schoongespoten om aan alle voedselveiligheidsregels te voldoen. Compliance met de voedselveiligheids- en kwaliteitsnormen zoals BRC, IFS, FSSC 22000 of SQF is van essentieel belang. Daarom zijn de systemen van Mettler-Toledo ontworpen om te voldoen aan de hygiënische ontwerprichtlijnen van EHEDG (European Hygienic Engineering & Design Group) en NSF (National Sanitation Foundation).

Dit betekent dat de systemen eenvoudig schoon te maken zijn en helemaal van roestvrijstaal zijn gemaakt. De oppervlakken zijn glad, hebben geen scherpe hoeken en reduceren daardoor het risico op opgehoopt vuil en bacteriële verontreinigingen. Indien vereist, kunnen de systemen ook een IP69-klasse hebben, wat betekent dat ze met hogedrukspuiten en chemicaliën kunnen worden gereinigd, zonder dat de interne elektronica beschadigd raakt.

Door de installatie van een systeem dat is ontworpen voor gebruik in extreme werkomgevingen, zoals een vestiging waarin vlees wordt verwerkt, kunnen producenten er zeker van zijn dat de risico's op biologische en chemische verontreinigingen worden gereduceerd, dat aan de wet- en regelgeving wordt voldaan en dat de systemen duurzaam zijn, dankzij het robuuste ontwerp en de uitstekende constructie. De systemen van Mettler-Toledo zijn bovendien ontworpen met het oog op een eenvoudige reiniging, zodat operators de downtime van de apparatuur kunnen reduceren.

Investeringsrendement

Er zijn veel verschillende toepassingen in de vlees- en gevogelte-industrie en het is van essentieel belang om het juiste inspectiesysteem te selecteren op basis van de productie en de wet- en regelgeving. Vleesproducten kunnen in bulk of in pijplijnen worden verwerkt, kunnen verpakt of onverpakt zijn, gekookt, rauw, diepgevroren, gedroogd, enzovoort. Ongeacht het eindproduct, voor de verwerking van vlees wordt allereerst een HACCP-audit uitgevoerd die de kritieke controlepunten identificeert. Het is dan de verantwoordelijkheid van het bedrijf om deze punten goed aan te pakken, op een wijze die past in het algehele kwaliteitscontroleprogramma van de onderneming.

Door samen te werken met een deskundige leverancier van productinspectiesystemen, kunnen producenten garanderen dat telkens de allerbeste oplossing wordt geselecteerd. Mettler-Toledo werkt bijvoorbeeld samen met haar klanten om de ware behoeften van een onderneming te identificeren, voordat een geschikte oplossing wordt voorgesteld. Het vermogen van Mettler-Toledo om alle technologieën te kunnen leveren en deze systemen met een groot netwerk van deskundigen te ondersteunen, is voor haar klanten van essentieel belang om de productiviteit, beveiliging en bovenal de productie van producten van de hoogste kwaliteit te garanderen.

Kijk voor meer informatie op www.mt.com/pi.