HomeDossiersDuurzaamheidMeesters van de Halm kiest voor composteerbare verpakking Bio4Pack

Meesters van de Halm kiest voor composteerbare verpakking Bio4Pack

Op basis van het pioniersgedrag kunnen Meesters van de Halm gerust één van de grondleggers van de productie van organisch geteelde granen, cereals en muesli’s in Nederland worden genoemd. De graanpletterij van Meesters van de Halm werd in 1977 geopend met als doel het verwerken van organisch geteelde granen van Nederlandse bodem. De boeren die De Halm van granen voorzien telen hun granen alleen maar op milieuvriendelijke methodes, wat inhoudt dat de boeren geen synthetische chemische pesticides, insecticiden of kunstmatige bodemverrijkers gebruiken.

Bij De Halm betekenen de termen ‘sustainable' en ‘duurzaamheid' denken aan de toekomst. “Zodat de kinderen van onze kinderen net zoveel hebben als wij en net zoveel van de voordelen van de aarde kunnen genieten als wij”, aldus Rob van den Berg van De Halm. In het streven om het gebruik van plastic terug te dringen, scheidt De Halm de afvalstroom van de productie in ‘groen' afval en normaal restafval.

Bovendien heeft De Halm recent een composteerbare verpakking van TIPA, geleverd door Bio4Pack, geïntroduceerd. Voor De Halm was de introductie niet alleen een logische vervolgstap in hun ‘sustainability'-reis, maar ook een manier om zich van de concurrentie te onderscheiden. Rob van de Berg: “Wanneer je het hebt over sustainability van onze producten dan heb je het over organisch, wanneer je het hebt over de verpakking dan houdt dat het gebruik van hernieuwbare en composteerbare materialen in. We leven in een circulaire economie en onze verpakking moet daar aan bijdragen.”

“We werken nauw samen met Bio4Pack, zij kwamen bij ons met een laminaat op basis van TIPA-film”, legt Van den Berg uit. “De transparantie (veel transparanter dan verpakkingen op basis van zetmeel) en de makkelijke verwerking op de verpakkingsmachines van het Bio4Pack laminaat maakt deze oplossing zeer aantrekkelijk. Het is heel belangrijk dat het verpakte product goed zichtbaar is, het allerbelangrijkste zijn natuurlijk wel onze producten. Belangrijker dan de verpakking. Onze producten hebben een verpakkingen nodig, het is niet andersom”, zegt Van den Berg.

“We hopen dat andere producenten en verpakkers ons snel volgen met het toepassen van dit soort verpakking zodat de productie ervan snel opgeschaald kan worden aangezien de kostprijs van de verpakking nog wel wat hoger ligt, vergeleken met traditionele laminaten”, concludeert Van den Berg.

Kijk voor meer informatie op www.bio4pack.com.