HomeNieuwsMeer zakken vullen met een Manter 10000 XL-weger

Meer zakken vullen met een Manter 10000 XL-weger

manter-10000-xl-2

De samenwerkende akkerbouwers vader Henk en zoon Bert Keen en buurman Adrie Ten Brinke uit Creil hebben onlangs geïnvesteerd in een geheel nieuwe eindlijn voor het opzakken van pootaardappelen. Een belangrijke aanwinst daarin is de Manter 10000 XL met de modernste computeraansturing. Zij kozen voor de nauwkeurigheid van een Manter-weger op advies van hun machineleverancier Oldenhuis & Prinsen uit Emmeloord. Dankzij de zeer precieze weging van deze machine, kunnen de pootgoedtelers nu nauwkeuriger afwegen en dus per saldo meer kilogrammen afleveren.

manter-logoWeegnauwkeurigheid

“Onze vorige weeg- en opzakmachines waren al twintig jaar oud. Het werd daarom hoog tijd voor nieuw materiaal.” Volgens Henk Keen was dat afgelopen zomer de belangrijkste aanleiding om de eindlijn voor het opzakken van pootaardappelen te vervangen. “In de voorbije jaren is er veel veranderd. Zo zijn we behalve ons eigen pootgoed ook poters van collega-akkerbouwers gaan sorteren. Daarbij vullen we nu niet alleen zakken van 50 kilogram, maar ook van 25, 10 en 5 kilogram. Voor al deze veranderingen lag de capaciteit van de oude installatie op den duur te laag. Bovendien was de hierin opgenomen weger te onnauwkeurig. We sorteren op jaarbasis tot 6.000 ton aan poters. Als je dan een minimale afwijking hebt van ongeveer een halve kilo per zak, gaat er dus altijd 50,5 kilogram in. Reken maar eens uit hoeveel zakken we extra zouden kunnen afleveren zonder afwijking. Nu is dat laatste haast onmogelijk, maar het kan wel een stuk nauwkeuriger. Onze leverancier Oldenhuis & Prinsen adviseerde ons vanwege die gewenste nauwkeurigheid voor een Manter 10000 XL te kiezen. Vertegenwoordiger Jan Hadders overtuigde ons al snel met argumenten die ons enorm aanspraken. De eerste is dus die weegnauwkeurigheid. Deze Manter 10000 XL heeft een gewichtstolerantie van 20 gram in plaats van 500 gram. Dit scheelt nogal een slok op een borrel. Dat de afwijking zo klein is komt door de toepassing van tien weegbakken, is ons uitgelegd. Via trilgoten komen de aardappelen in de weegbakken terecht. Per weegbak kan maximaal 3 kilogram gevuld worden. Vervolgens bepalen deze weegbakken het productgewicht op enkele grammen nauwkeurig.”

Vulcapaciteit van negen zakken per minuut

“Met hulp van de computer kunnen we gemakkelijk en snel de gewichten aanpassen”, is de ervaring van Keen. “We vullen steeds meer zakjes poters van 5 kilogram voor tuincentra. Voor sommige exportbestemmingen moet er niet 25 kilogram in de zakken, maar 23,70 kilogram. Ook die kunnen we nu nauwkeuriger aan het juiste gewicht brengen. En zelfs de bigbags van 1.250 kilogram laten zich met deze weger gemakkelijk en precies vullen. Een ander argument dat ons heeft overtuigd is de capaciteit. Deze weger is een stuk sneller. De vorige zat aan maximaal 9 ton per uur en deze Manter kan tot 13 ton per uur afwegen. Ik heb dat in de praktijk al een keer uitgerekend aan de hand van een partij van 1.500 kilogram. Daarvoor kwam ik precies aan een vulcapaciteit van 9 zakken van 25 kilogram per minuut. Bij 50 kilogram zakken ligt de vulcapaciteit op circa 7 zakken per minuut en loopt de capaciteit dus op naar 21 ton per uur. Het bedienen van de computer is met het grote scherm erg makkelijk. Je kunt er nog veel meer mee doen dan wij nodig hebben, dus eigenlijk zit er veel te veel op. Maar wie weet komt het over een paar jaar wel van pas.”

manter-10000-xl-1

Kijk voor meer informatie op www.manter.com.