Meelwormenkwekerij zet hoog in op automatisering met robot van RFA

De insectenkweek is een relatief nieuwe sector, maar dit belet Meelwormenkwekerij De Schanekamp niet om hoog in te zetten op automatisering. Voor Ron en Diane van de meelwormenkwekerij is het uitgangspunt om zonder personeel al het werk uit te kunnen voeren. RFA heeft voor hen een turnkey robotinstallatie geleverd voor het hanteren van de kratten met meelwormen.

De toepassing is tweeledig. De kratten meelwormen worden afgestapeld en per twee van voer voorzien onder een dispenser. Andere kratten die al in een verder gevorderd stadium zijn worden leeg gestort in een zeefmachine en de kratten vervolgens gewassen.

Sinds 1992 levert distributeur RFA Kawasaki robotsystemen voor handling toepassingen en palletiseren. De technieken in de robotica en verpakkingen veranderen voortdurend. RFA zet de modernste methoden en rijke ervaring in om tot een voor de klant maximaal renderende robotinstallatie te komen.

De 6-assige CX210LFE02 van Kawasaki is door het grote werkbereik, hoog hanteringsgewicht en minimale footprint ideaal voor deze toepassing. De robot is uitgerust met een pneumatisch bediende klemgrijper voor twee kratten. Bij het ontwerp is goed gekeken naar de omgeving. Door de RVS grijper zoveel mogelijk af te dichten is de kans op vervuiling minimaal. Er zijn rollenbanen voor pallets ingezet die met een handpalletwagen beladen kunnen worden.

De pallets worden automatisch de cel ingevoerd, de robot hanteert de kratten en de pallets, stapelt deze op een tweede positie op en voert deze weer uit zodat deze weer naar de kweekcel gereden kan worden. De krachtige robotbesturing van Kawasaki stuurt de complete cel met banen en sensoren aan. Dit resulteert in één overzichtelijk programma en eenvoudige en centrale bediening via touch screen.

www.rijlaarsdam.eu