HomeKennisbankMarktinformatieMedewerkers industrie zijn positief over technologische ontwikkelingen

Medewerkers industrie zijn positief over technologische ontwikkelingen

FME heeft Berenschot en TIAS opdracht gegeven voor een onderzoek naar de invloed van technologische ontwikkelingen op werk in de industrie. Een onderzoek waar ruim 6.900 medewerkers aan hebben meegewerkt. Vrijwel alle medewerkers zien dat er in hun bedrijven gewerkt wordt met nieuwe technologie, zoals robotisering en digitalisering. Het goede nieuws is dat medewerkers de technologische ontwikkelingen toejuichen.

De veranderingen leiden volgens een grote meerderheid van de medewerkers niet tot het verdwijnen van banen. Taken gaan veranderen en er komen nieuwe functies bij. Nieuwe technologie vraagt om andere vaardigheden en kennis. De meeste medewerkers willen meebewegen en voelen zich verantwoordelijk om bij te blijven en hebben handvatten nodig. Ze willen vooral begrijpen wat de veranderingen betekenen voor hun eigen werk en betrokken worden bij de ontwikkelingen.

Ineke Dezentjé Hamming, voorzitter van FME: “We moeten het enthousiasme en positivisme van de medewerkers met alle partijen omarmen. Laat de robots maar komen! Dan maken we samen Nederland Techproof.” Minister Koolmees vindt het fantastisch dat FME dit onderzoek heeft opgezet: “Met als uiteindelijk doel de Nederlandse industrie competitiever te maken, door het sneller en beter benutten van ICT-mogelijkheden.”

Onderzoek Smart Working