HomeNieuws"Marketeers zetten product vaak overhaast in de markt"

“Marketeers zetten product vaak overhaast in de markt”

Veel nieuwe producten worden geïntroduceerd zonder gedegen onderzoek, zonder gebruik te maken van theoretische modellen en te veel op basis van een gevoel. En dit leidt tot moeilijk verwerkbare producten en niet realiseerbare concepten op de verpakkingslijn. Aan het woord is Roland ten Klooster, hoogleraar Packaging Design & Management aan de Universiteit Twente. Volgens Ten Klooster leidt dit dus ook tot een lager rendement en hogere kosten, en tot interne frustraties.

Zeven van de tien supermarktintroducties worden niet opgemerkt en leiden nauwelijks tot hogere verkopen doordat marketeers te veel haast hebben. Marketeers moeten dan ook een team samenstellen van productontwikkelaars, verpakkingsontwikkelaars, procesmanagers en productiemensen. Emelie Schuttevaer, manager Verpakkingen van Hema, is het hier maar deels mee eens.

Volgens Schuttevaer moeten marketeers meer kennis hebben van verpakkingen omdat een verpakking een klein oppervlak biedt om de aandacht van de consument te trekken. Net als bij elke communicatieboodschap gaat het dus om keuzes. Wel stelt Schuttevaer dat marketeers geneigd zijn om op basis van marktanalyse en consumentenonderzoek hun product te ontwikkelen, in plaats vanuit geloof.

Bron: MD Weekly/Verpakken