HomeNieuwsBedrijven en personenVeiligheid op één bij productie droge soepen

Veiligheid op één bij productie droge soepen

Om het machinepark aan de laatste eisen op het gebied van machineveiligheid te laten voldoen, heeft Campbell’s in Utrecht flink geïnvesteerd in nieuwe veiligheidssystemen. De producent van hoofdzakelijk droge soepen riep daarbij de hulp in van Pilz. De verpakkingslijnen voldoen nu volledig aan de nieuwe Machinerichtlijn. Veiligheid staat bij Campbell's op één, in al zijn aspecten.

De verpakkingsmachines voldeden al aan de oude Machinerichtlijn, die eind dit jaar vervalt. Maar de opzet is om het bedrijf zo veilig mogelijk te maken en aan alle eisen te voldoen. Vandaar dat deze zomer twee oudere verpakkingslijnen helemaal op de laatste stand der techniek zijn gebracht.

Proces

Campbell’s is in 2005 geleden begonnen zich te oriënteren op de markt, aanvankelijk om kennis in te kopen. In 2007 zijn consultants van Pilz Nederland in huis gehaald. Uit onze gezamenlijke inventarisatie kwamen de risicoklassen te voorschijn en daaruit rolden weer de componenten (deuren, lichtschermen, camera's, sensoren) en een plan van aanpak.

Hoewel de inventarisatie merkonafhankelijk was, viel de keuze voor de toegepaste componenten uiteindelijk ook op Pilz. Dit bedrijf kon een compleet veiligheidspakket en een goede ondersteuning bieden. De fysieke ombouw is verdeeld over twee periodes en duurde in totaal ongeveer vier weken.

Ombouw

De verpakkingslijnen zijn opgebouwd uit standaardmachines van voornamelijk Duits en Nederlands fabrikaat. Campbell's heeft ze in de loop der jaren aangepast en verbeterd, ook qua aandrijving. Zo zijn veel mechanische overbrengingen vervangen door servo-aandrijvingen, wat het ombouwproces bij productwisseling aanmerkelijk heeft versneld.

Pilz en Campbell's hebben samen de re-engineering van de verpakkingslijnen uitgevoerd. Per verpakkingslijn zijn zo'n negentig deuren beveiligd en zijn zeven veiligheidsrelais en negen HMI's ingebouwd.

Kijk voor meer informatie op www.campbellsoup.com en/of op www.pilz.nl

Bron: AT-Aandrijftechniek