HomeDossiersDuurzaamheidManaging director Stefan Fageräng van Tetra Pak Benelux over de comeback van...

Managing director Stefan Fageräng van Tetra Pak Benelux over de comeback van kartonnen verpakkingen

tetrapak-video-1

video1Tetra Pak is zonder enige twijfel een wereldspeler op het gebied van verpakkingen voor voedingsmiddelen te noemen. Volgens Stefan Fageräng, die sinds 2009 managing director is van Tetra Pak Benelux, neemt de vraag naar duurzame verpakkingen toe. “Kartonnen verpakkingen zijn bezig aan een comeback en ik ben er van overtuigd dat er een tijd komt dat voedingsmiddelen alleen nog op een duurzame manier ofwel in een kartonnen verpakking zullen worden verpakt”, zegt hij in een exclusief video-interview dat collega Lian van Hoof onlangs met hem had.

Klik hier voor het video-interview…

tetrapak-logoDeze toenemende vraag naar duurzame verpakkingen heeft volgens Stefan Fageräng, die al twintig jaar in verschillende landen en functies werkt voor Tetra Pak, diverse oorzaken, waaronder de toenemende schaarste aan olie, een belangrijke grondstof voor conventionele verpakkingmaterialen, en het toenemende bewustzijn van de consument waar het gaat om duurzaamheid. Stefan Fageräng: “Er wordt jaarlijks minder olie gevonden dan dat we gebruiken en er zal op termijn dan ook een tekort ontstaan. Hier liggen goede kansen voor verpakkingsmaterialen die worden vervaardigd uit duurzame grondstoffen als bossen en het gebruik van deze duurzame grondstoffen is bovendien een goed verhaal.”

tetrapak-video-2

Een goed verhaal waar de consument volgens Stefan Fageräng steeds meer oog voor krijgt. “Er is ooit een alternatief voor kartonnen verpakkingen gezocht, omdat er voor deze verpakkingen geen goede sluitingen waren. We hebben nu een samenwerking met een Braziliaans bedrijf dat plastic maakt uit suikerriet en met dit duurzame plastic maken we vervolgens goede sluitingen voor onze kartonnen verpakkingen. We streven ernaar dit duurzame plastic dit jaar in 5% van onze verpakkingen te gebruiken. Nu er ook voor kartonnen verpakkingen goede sluitingen beschikbaar zijn, wordt het aspect duurzaamheid weer steeds belangrijker”, zegt hij.

Klik hier voor het video-interview…

Producten die voorheen in materialen vervaardigd uit conventionele grondstoffen werden verpakt, worden tegenwoordig ook steeds vaker verpakt met duurzame verpakkingsmaterialen als karton. Tetra Pak speelt hierop in met allerlei innovatieve verpakkingen. Zo introduceerde Tetra Pak onlangs de Tetra Recart, een kartonnen verpakking voor groenten die traditioneel in blik worden verpakt. “Tetra Recart is een zeer belangrijke ontwikkeling. Hoewel blikverpakkingen in de loop der tijd natuurlijk ook zijn doorontwikkeld, stamt deze verpakking uit de tijd van Napoleon en wij zijn er van overtuigd dat Tetra Recart met het oog op het milieu beter is. Een vierkante verpakking is waar het gaat om transport bijvoorbeeld veel efficiënter”, benadrukt Stefan Fageräng.

tetrapak-video-3

Tetra Pak brengt niet alleen duurzame verpakkingsmaterialen en verpakkingen op de markt, maar probeert ook op allerlei manieren het gebruik van deze duurzame materialen en verpakkingen te promoten en te bevorderen. Stefan Fageräng: “We streven naar evenwicht tussen ecologische, economische en sociale belangen. Dat blijkt ook uit ons motto ‘Protect What’s Good'. We streven al sinds de oprichting in 1952 naar het leveren van een maximale bescherming van het product met een minimale belasting van het milieu. Al met al is er een goede balans tussen duurzaamheid en kostprijs.”

Klik hier voor het video-interview…

Zo bracht Tetra Pak een aantal jaar geleden de eerste FSC-gecertificeerde drankkartons op de markt in Groot-Brittannië. Onlangs zijn ook de eerste verpakkingen met dit keurmerk door Tetra Pak op de markt gebracht in de Benelux. “Het FSC-certificaat is erg belangrijk en we hebben hard gewerkt om dit te bemachtigen. Er was geruime tijd een discussie gaande over het kappen van bossen, hoewel dit hernieuwbare grondstoffen zijn. Met het FSC-certificaat kunnen we laten zien dat onze kartonnen verpakkingen worden gemaakt van bomen uit goed beheerde bossen. Er wordt momenteel bovendien meer bos aangeplant dan dat er wordt gekapt, dus de toekomst voor kartonnen verpakkingen ziet er goed uit”, besluit Stefan Fageräng.

tetrapak-video-4

Voor meer informatie:
Tetra Pak Benelux
Oostelijke Randweg 48
4782 PZ Moerdijk
T +31 (0)168 38 65 00
F +31 (0)168 38 66 00
www.tetrapakbenelux.com