HomeNieuwsMadi Ventura weegt nauwkeurig en snel met Multipond

Madi Ventura weegt nauwkeurig en snel met Multipond

De traditionele onderneming Madi Ventura produceert al tachtig jaar een uitgebreid assortiment noten- en gedroogde vruchtenmengsels. De jaaromzet van het bedrijf bedraagt circa 115 miljoen euro en afhankelijk van het seizoen zijn op de locatie in het Noord-Italiaanse Chieve 50 tot 70 medewerkers actief. Bij het verpakken van de producten is vooral een maximale precisie van het grootste belang. Om de dure producten snel en nauwkeurig af te wegen, gebruikt Madi Ventura hoogwaarde Duitse kwaliteit van het merk Multipond. Een multihead weegautomaat van het type MP-24-1000-400-H-S5 zorgt ervoor dat 65 porties per minuut met een nominaal vulgewicht van 150 gram in de verpakking terecht komen.

Het weegsysteem is een 24-koppige weegautomaat met opslagvoorziening, die voor het afwegen van de diverse noot- en gedroogde vruchtmengsels met maximaal vier componenten wordt gebruikt. De afzonderlijke deelcomponenten worden exact in de juiste mengverhouding in de verpakking overgedragen.

De afzonderlijke componenten worden via vier trilgoten van Multipond aan de weegautomaat toegevoerd. Op de weegautomaat worden de producten via de radiaal geplaatste doseergoten eerst naar de voorvulbakken en aansluitend naar de hieronder aangebrachte weegbakken gevoerd. Maximale nauwkeurigheid en beschikbaarheid worden gegarandeerd door de in elke weegcel geïntegreerde kalibreersystemen, die zelfs tijdens de productie een volautomatische kalibratie mogelijk maken. Multipond doet dit naar eigen zeggen als enige fabrikant van multihead weegautomaten ter wereld.

Na het wegen worden de deelporties via speciale zwenktrechters in de daaronder opgestelde tussenbak overgedragen. Door het gebruik van deze tussenbak neemt het aantal mogelijke combinaties enorm toe, hetgeen uiteindelijk de basis vormt voor een zeer grote nauwkeurigheid en topsnelheden. De computer berekent op basis van de deelhoeveelheden de combinatie die overeenkomt met het vereiste nominale vulgewicht van 150 gram of die hierbij het dichtst in de buurt komt. Tenslotte worden de kant-en-klare porties via een doorgeefsysteem aan de slangzakmachine overgedragen.

De weging is zo nauwkeurig, dat de gemiddelde waarde aan het eind van de ploeg exact overeenkomt met het nagestreefde nominale vulgewicht. De hoge nauwkeurigheid in combinatie met de capaciteit van de multihead weegautomaat waren, volgens Giuseppe Calvini, directeur van Madi Ventura, belangrijke beslissingscriteria voor het vervangen van de bestaande installatie van een andere leverancier door het systeem van Multipond.

Ook de ongecompliceerde bediening van de multihead weegautomaat van Multipond was een belangrijk argument voor de koopbeslissing. Omdat 25 verschillende recepten via de machine worden afgewogen, was het belangrijk dat de bedieningsinterface van de bedieningseenheid zo eenvoudig mogelijk is gehouden. “Vanwege de eenvoudige bediening functioneert het dagelijks werken met de multihead weegautomaat volkomen zonder problemen”, bevestigt technisch manager Massimiliano Giovanetti van Madi Ventura. “Wij kunnen zonder problemen extra eigen programma's opstellen.”

De klant beschrijft ook de installatie en de inbedrijfstelling van de 24-koppige weegautomaat als volkomen probleemloos. “Juist in een seizoensafhankelijke onderneming als de onze is tijd een kritische factor. Daarom ervaren wij de samenwerking met Multipond als zeer aangenaam. Zowel in de ontwerpfase als ook bij de inbedrijfstelling ging alles uitermate soepel”, aldus Giovanetti, die daarmee een groot compliment gaf aan de contactpersonen van Multipond. “Wij werken al jaren met verschillende leveranciers van multihead weegautomaten samen. Maar Multipond staat vanaf nu bovenaan onze lijst.”

Kijk voor meer informatie op www.multipond.nl.