HomeMachinesPrimair verpakkenManter RSB-M, verpakker voor netzakken van de rol

Manter RSB-M, verpakker voor netzakken van de rol

De door Manter lang geproduceerde en veel verkochte RSB-M, verpakkingsmachine voor netzakken van de rol, is nu in verschillende variaties leverbaar. Deze gehele netmachine is door Manter uitvoerig op haar functies beoordeeld. Als gevolg daarvan zijn er twee uitvoeringsopties bij gekomen. Een optie voor versnelling en een optie voor een open/dicht vulopening.

Gezien de alsmaar doorgaande ontwikkeling in de wegers van Manter, gingen de netmachines uit de pas lopen. Qua snelheid draaien deze machines nog met een snelheid van 14 tot 15 zakken per minuut, uitgaande van een 25 kg zak. Aangezien ook bij de palletizers de snelheid omhoog is gegaan, vond Manter de tijd rijp om een netmachine te ontwikkelen waarbij de snelheid wezenlijk hoger is. Om dit te bereiken is de machine met een ander en sneller type naaimachine uitgevoerd en hebben de nieuwe aandrijvingen tevens een snelheidsaanpassing gekregen.

Eventueel kan het transport ondersteund worden door meedraaiende banden aan de zijkant van de gevulde zak. Nieuwe software zorgt ervoor dat het geheel scherp op elkaar wordt afgesteld, zodat het geheel optimaal draait. Snelheden van 20 zakken per minuut zijn nu mogelijk. Als meest ingrijpende aanpassing in de Manter RSB-M heeft Manter nu een open/dicht vulopening ontwikkeld. Deze nieuwe open/dicht vulopening werd nodig, mede gezien de toenemende vraag naar dit type netverpakking op de Amerikaanse uienmarkt. Door de speciale vorm van het verpakkingsmateriaal, is de vaste vulopening in haar afmetingen zo beperkt mogelijk gebleven.

Vanwege deze afmetingen moet de zak langzamer gevuld worden, om bij grote producten geen verstopping te veroorzaken. Door nu de vulopening pas te openen als de nieuwe zak in positie is, kan het gat veel groter gemaakt worden. Manter maakt daarbij gebruik van eenzelfde techniek als bij de PE foliemachine, namelijk de kunststof buigstroken. Deze kunststof buigstroken zijn tijdens het transport gestrekt, waardoor het net zonder enige weerstand kan passeren.

Pas als de zak in positie is, opent de vulopening, en vormen de buigstroken een bijna ronde vulopening. Door deze bijna ronde vorm, wordt de vulopening met meer dan 20 procent in oppervlakte vergroot ten opzichte van de andere modellen vulopeningen in de markt. Vooral grote producten komen daardoor gemakkelijker en dus sneller in de zak. De continuïteit, en dus ook de snelheid, nemen hierdoor sterk toe. De eerste series van dit type zijn ondertussen succesvol in gebruik genomen.

Bron: Nieuwsbrief Manter/AGF.nl