HomeNieuwsBedrijven en personenMachinefabrikant Moba houdt eierrace voor studenten

Machinefabrikant Moba houdt eierrace voor studenten

Moba, fabrikant van eiersorteer- en verpakkingsmachines, heeft ook dit jaar studenten van de Hogeschool Utrecht uitgenodigd om mee te werken aan de zogeheten eierrace. Deze week konden de studenten een kijkje nemen in de vestiging van het Barneveldse bedrijf. De eierrace is een gezamenlijk initiatief van Moba en de Hogeschool Utrecht, HU. De studenten worden voor de uitdaging gezet om een machine te ontwerpen die eieren op een efficiënte en nauwkeurige manier van A naar B verplaatst.

De eieren moeten over ten minste 1 meter worden verplaatst en gesorteerd worden op 1 sorteerkenmerk, zoals bijvoorbeeld: kleur, gewicht, breuk, bloed etc. Zo'n 120 studenten werden bij het bedrijf aan de Stationsweg ontvangen. Door middel van de rondleidingen kregen de studenten meer achtergrondinformatie voor hun opdracht. Bijna alle facetten van een eiersorteermachine werden hierbij behandeld, zodat de studenten een beter beeld kregen van de techniek die gepaard gaat met het ontwerpen van een eiersorteermachine.

Peter van 't Slot, één van de Moba begeleiders tijdens deze twee dagen: ,,We hopen door middel van de eierrace de studenten meer inzicht te geven in het ontwerpen van een eiersorteermachine. Niet heel veel mensen weten dat de eieren die je in de supermarkt kan kopen gesorteerd zijn op vele facetten. Onze Omnia 500 is bijvoorbeeld een technologische hoogwaardige sorteermachine die o.a. elk ei individueel behandeld, controleert op breuk, kleur, gewicht, bloed en vuil met een sorteercapaciteit van 180.000 eieren per uur. Door de studenten rond te leiden zijn ze nog beter voorbereid op hun basis ontwerp. Ik ben dan ook heel benieuwd wat ze zullen maken.”

Ruud van der Meer P&O adviseur Moba: “We willen als Moba graag investeren in de toekomst, waarbij we dit soort initiatieven ondersteunen. De eierrace past in het streven om studenten en/of leerlingen van Hogescholen en ROC's met een technische opleiding, kennis te laten maken met de mogelijkheden die Moba te bieden heeft. “

Over een aantal weken worden de ontwerpen van de studenten beoordeeld door een vakkundige jury.

Bron: Scherpenzeelse Krant