HomeNieuwsMA-verpakking verlengt uitstalleven struikrozen

MA-verpakking verlengt uitstalleven struikrozen

rozenHet is mogelijk de houdbaarheid van struikrozen te verbeteren door ze te verpakken in een Modified Atmosphere (MA)-verpakking. Voor bewaring van onderstammen in de koelcel en bij de bewaring van enthout geeft de folie minder goede resultaten. Dat blijkt uit onderzoek van PPO Boomkwekerij in Lisse. PPO deed onderzoek met verschillende wortelmedia. Er werden proeven gedaan met turfmolm en met een combinatie van turfmolm en zaagsel.

Bij proeven waarbij MA-folie werd toegepast en het turfmolm een vochtpercentage had van 35 tot 40%, liepen de planten bij 18 graden en voortdurend licht de eerste 3 weken niet uit. Bij 45% vocht liep een klein deel van de partij uit. Bij een standaardverpakking en 40% vocht gebeurde dat beduidend meer. Hoewel er in de drie weken wel wat vochtverlies plaatsvond bracht dat geen schade aan. De planten liepen na het oppotten normaal uit.

De proef met het folie en het zaagsel en turfmolm mengsel als wortelmedium gaf bij een vochtgehalte van 40% wel een lichte uitloop van planten. Bij een vochtgehalte boven 45% zorgde de MA-folie voor wat condens. Bij een vochtgehalte van 60% was er ook een lichte schimmelvorming. Dat gebeurde zowel bij de standaard folie als bij de MA-folie. De MA-folie heeft invloed op de gassamenstelling. Bij de cultivar ‘Arthur Bell'nam het zuurstofgehalte af tot 2% en liep het CO2 gehalte op tot 20%. Bij de cultivar ‘New Dawn'was dat respectievelijk 6% zuurstof en 17% CO2.

Voor de halfjaarlijkse struikrozenteelt wordt in het najaar ook enthout verzameld dat tot het volgende voorjaar wordt bewaard. PPO is ook nagegaan in hoeverre de MA-folie ook hier van waarde kon zijn om aantasting door schimmels te beperken. De uitkomsten waren erg wisselend. PPO deed tevens een proef met het verpakken van een partij onderstammen in MA-folie om deze in een koelcel te bewaren. In tegenstelling tot hetgeen was beoogd bleek de houdbaarheid minder door ijsvorming en extra schimmelvorming.

Bron: De Boomkwekerij/AgriHolland