HomeMachinesWegen en doserenLoonverpakker kiest voor eersteklas weegtechniek van Multipond

Loonverpakker kiest voor eersteklas weegtechniek van Multipond

In Dendermonde, niet ver van de Antwerpse havens, verpakt de loonverpakker Sivafrost sinds 1986 verse en diepgevroren producten van de meest uiteenlopende soort. Men heeft ervaring met fruit, aardappels en kruiden, maar ook met deegwaren, vlees en vis. Zowel grote concerns als kleine klanten maken gebruik van dit familiebedrijf. Sivafrost biedt haar klanten kwalitatief hoogwaardige oplossingen waarbij de levensmiddelenwetgeving strikt wordt aangehouden. Milieubescherming is een belangrijk onderwerp binnen de bedrijfspolitiek. Stijn Siongers, eigenaar en directeur hierover: “Met een eigen windmolen en zonne-energie zijn wij de groenste onderneming binnen onze branche en kunnen we de gehele vestiging van stroom voorzien.” In totaal heeft de onderneming in Dendermonde 50 werknemers.

De hoge eisen op het punt van kwaliteit zijn voor de onderneming ook bij de aanschaf van machine-installaties een belangrijke leidraad: “De allerbeste kwaliteit en absolute betrouwbaarheid zijn de eisen van onze klanten. Dit kunnen wij alleen garanderen, wanneer we de beste installaties gebruiken. Om die reden gebruiken wij de multihead weegautomaten van Multipond.” Onlangs werd een nieuwe multihead weegautomaat van Multipond van het type MP-16-2400-1250-J aangeschaft voor gebruik in de diepvriesafdeling met temperaturen tot -25°C. De installatie moet een weegsysteem van de concurrentie vervangen, omdat deze niet in staat bleek bij de lage temperaturen nauwkeurig en snel af te wegen. De weegautomaat is multiflexibel geconstrueerd, zodat de meest uiteenlopende producten ermee kunnen worden afgewogen. Ook kunnen mixen met de weegautomaat worden verwerkt, wat een ander groot pluspunt bij de koopbeslissing was.

De producten worden met een lift en toevoergoot naar het weegsysteem toegevoerd, dat in het diepvriesmagazijn staat. Hier wordt het bevroren product via de radiaal geplaatste doseergoten eerst naar de voorvulbakken en vervolgens naar de weegbakken gevoerd. Het systeem werkt volgens het deelhoeveelheidscombinatieprincipe. De computer berekent op basis van de deelhoeveelheden de combinatie die overeenkomt met het vereiste nominale vulgewicht, of die hierbij het dichtst in de buurt komt. Maximale nauwkeurigheid en beschikbaarheid worden gegarandeerd door de in elke weegcel geïntegreerde kalibreersystemen. Daardoor is zelfs tijdens de productie een volautomatische kalibratie mogelijk. Tot slot worden de kant-en-klare op gewicht nauwkeurige porties, afhankelijk van de toepassing, overgedragen aan de eindbak, die deze vervolgens aan de nageschakelde verticale vorm-vul-sluitmachine overdraagt. Boven de weegautomaat is een camera aangebracht voor het bewaken van de productbezetting.

De nominale vulgewichten liggen afhankelijk van het product, tussen 100 en 1.500 gram. Bij een nominaal vulgewicht van 150 gram ligt de capaciteit op 100 wegingen per minuut. Zo wordt per jaar ongeveer 10.000 ton bevroren product met deze installatie afgewogen en verpakt. Stijn Siongers daarover: “Loonverpakken is een keiharde business. Maximale capaciteit bij tegelijkertijd maximale nauwkeurigheid en beschikbaarheid zijn voor ons de basis, om onze opdrachten tot volle tevredenheid voor onze klanten te kunnen afhandelen. Wij moeten 100% op onze installaties kunnen vertrouwen. Bij Multipond zijn wij voor wat betreft de weegtechniek in de beste handen. De betrouwbaarheid van de installatie is onovertroffen.”

De weegautomaat wordt bediend met een gebruikersvriendelijke kleurenmonitor met touchscreen. Een eenvoudige bediening van het systeem maakt het werken met de systemen gemakkelijk. Zo raken de medewerkers snel en probleemloos vertrouwd met de machines, wat een belangrijk criterium is bij Sivafrost. “Multipond betekent voor ons absolute betrouwbaarheid”, aldus Siongers. “Wanneer men bedenkt dat de weegautomaat bij dergelijke lage temperaturen 24 uur in 5-ploegenbedrijf werkt en wij nog geen service van Multipond nodig hebben gehad, bevestigt dit Multipond voor wat betreft haar positie als marktleider op het punt van kwaliteit.” Stijn Siongers is dan ook uiterst tevreden met de samenwerking met Multipond: “Multipond heeft ons gedurende het gehele project van begin tot eind met raad en daad terzijde gestaan. De enorme ervaring van Multipond, ook met de moeilijkste producten, heeft wezenlijk bijgedragen tot de optimale configuratie van de gehele lijn.”

www.multipond.com