Hot2Home is een een nieuw bezorgconcept van Lamb Weston. Een combinatie van een unieke verpakking en speciale frites waardoor deze altijd warm en knapperig aankomen. Uitvinder van de verpakking is ontwikkelaar Dirk van Dijk. Hij legt met plezier het hoe en waarom uit van deze innovatie.
“Ik werk veel met studenten van de HAS Hogeschool. In 2013 behandelden we de vraag hoe de verpakking kan bijdragen aan de beleving van frites. Wat daar uitkwam was dat consumenten het vervelend vinden dat friet vaak zo slap en koud wordt in verpakkingen. Dat komt simpel gezegd doordat het vocht neerslaat op het frietje. Dan kun je dus twee dingen doen: zorgen voor betere ventilatie, of juist zorgen dat het vocht wordt geabsorbeerd. In samenwerking met verpakkingstechnologen en vormgevers hebben we beide opties uitgeprobeerd en uiteindelijk gekozen voor het ontwikkelen van optimale ventilatie. Ik wilde een verpakking die frites warm en krokant kan houden. Dat was natuurlijk een enorme kans voor Lamb Weston.”
Maar wat is in de ogen van de consument warm en krokant? En hoe lang zit frites eigenlijk in de verpakking? Dirk vervolgt: “Na vele onderzoeken, met meer dan honderd studenten, kwamen we achter een aantal belangrijke voorwaarden. Frites wordt als warm ervaren boven de 45 graden. Crunch wordt ervaren wanneer je bij zes keer bijten nog knapperigheid hoort. Deze temperatuur en crunch moeten minstens twintig minuten lang gegarandeerd blijven, in die tijd gaat de friet van store-to-door. Daarnaast krijgt frites nog te maken met bezorgsystemen, zoals bijvoorbeeld de dozen achterop scooters, of tassen voor achterop de rug. Frites heeft het zwaarder in een tas, dan een mens in een sauna. Alle warmte en vochtigheid blijft hangen in die tassen. Het blijft daar ongeveer zeventig graden met een luchtvochtigheid van bijna honderd procent. Op basis van deze voorwaarden werden steeds concretere stappen gezet.”
Vele experimentele designs passeerden hierna de revue om antwoord te geven op de vragen: Welke vorm qua verpakking houdt het lekkerst vast? Welk materiaal voldoet aan de voorwaarden en is dat biologisch afbreekbaar? Hoe zorgen we voor ventilatie? “We hebben eerst het percentage gaatjes berekend en daarna vormen uitgeprobeerd. Uit die onderzoeken kwamen vrij specifieke vrij specifieke inzichten met betrekking tot handzaamheid en hygiëne. Deze zijn verwerkt in het model van de verpakking zoals dat nu wordt geproduceerd.”
Op de vraag of hij trots is dat zijn ontwerp straks over de hele wereld gebruikt wordt, antwoordt Dirk met Nederlandse nuchterheid. “Ja, ik ben trots. Het thuisbezorgconcept is op vele social media en in vakbladen inmiddels besproken en we hebben ook meerdere nominaties voor innovatie-awards gekregen. Maar een patent en modelbescherming is eigenlijk de hoogste erkenning mogelijk voor een ontwikkelaar. Ik heb dit natuurlijk niet alleen gedaan, daarom ben ik ook supertrots op het projectteam dat dit in samenwerking met externe professionals heeft gerealiseerd.”