HomeDossiersDuurzaamheidLIMA kiest voor biologisch afbreekbare verpakkingen van Be_NaturaL

LIMA kiest voor biologisch afbreekbare verpakkingen van Be_NaturaL

Vanaf deze maand zijn de nieuwe rijstverpakkingen van LIMA in de handel verkrijgbaar. Niets bijzonder zou je zeggen tenzij het hier gaat om rijst verpakt in de eerste (thuis) composteerbare barrière folie gemaakt uit organisch materiaal. LIMA, dat onderdeel uitmaakt van de Amerikaanse groep Hain Celestial, is marktleider in Europa op het vlak van bio- en macro-biotische voeding. Binnen de groep wordt enorm veel aandacht gegeven aan duurzaamheid, ook en vooral op het vlak van verpakkingen.

Daarom heeft LIMA besloten om met Be_NaturaL als partner/consultant en leverancier in zee te gaan om op termijn systematisch de huidige conventionele verpakkingen te vervangen door duurzame, milieuvriendelijke alternatieven, bij voorkeur thuis composteerbaar en met het hoogst mogelijke gehalte aan hernieuwbare grondstoffen.

Als eerste project werd dus gekozen voor rijst. De bio-rijst van de Italiaanse riseria Vigniola (welke ook mee in het project instapte met zijn eigen bedrukte verpakking) krijgt door deze barrière eigenschappen een shelf-life van 18 maanden. De folie is een soort coextrusie op basis van cellofaan en zetmeel dat nadien bedrukt wordt. Het bedrukte materiaal is uitvoerig getest op migratie bij droge voeding volgens de traditionele norm 1935/2004, de nieuwe norm 10/2011 en heeft met brio alle testen doorstaan.

Zowel op Empack in Brussel als op SIAL in Parijs was er enorm veel belangstelling voor deze verpakking. Het is nu even afwachten wat Emballage gaat brengen binnen drie weken. Ondertussen werden ook al gedoogde shiitaki's in deze folie verpakt en zullen binnen enkele weken de eerste pakjes pasta en penne in de gespecialiseerde zaken te vinden zijn.

Kijk voor meer informatie op www.benatural.be of stuur een e-mail naar Dirk Wens.