HomeNieuwsBedrijven en personenLibbey en Rebottled heffen het glas op een duurzame samenwerking

Libbey en Rebottled heffen het glas op een duurzame samenwerking

Libbey en start-up Rebottled zijn een partnerschap aangegaan om circulair glaswerk te ontwerpen voor de Europese markt. Rebottled is een duurzame onderneming en ontwikkelt sinds 2017 duurzame glazen die de circulaire economie aanjagen. De drinkglazen zijn gemaakt van de onderkant van een wijnfles, waarmee ze afval verminderen en glaswerk verduurzamen.

De belangstelling voor deze drinkglazen bleef groeien en Rebottled ging op zoek naar extra capaciteit. In Libbey EMEA (voorheen Royal Leerdam) heeft Rebottled een partner gevonden die aan deze eisen voldoet en gaat helpen met verdere uitbreiding naar Europa. In Leerdam zal de verdere opschaling van Rebottled plaatsvinden en een capaciteit van 4 miljoen glazen per jaar verschaft worden.

De ambitie van het partnership is om het meest circulaire drinkglas in Europa te introduceren. Het belang om producten te maken van gebruikte materialen wordt in de toekomst steeds belangrijker. Rebottled heeft een manier gevonden om dit toe te passen in de glasindustrie en gaat dit nu samen met Libbey op grote schaal uitrollen.

Jermain van der Graaf en Juan Diego Flores zijn Rebottled gestart tijdens hun studie aan de Universiteit Utrecht. Het concept van Rebottled is ontstaan vanuit de gedachte dat het gek is dat bierflesjes hergebruikt worden en wijnflessen niet. Oprichter Jermain van der Graaf zei over zijn bedrijf: “Door flessen te upcyclen verminderen we de impact op het milieu drastisch. Het ontwerp van ons product spreekt voor zich en combineert circulariteit met hoog design als geen enkel ander product. De mogelijkheden zijn eindeloos als je het combineert met verschillende type flessen en prints. Het internationale netwerk van Libbey in heel Europa biedt ons de mogelijkheid om dit circulaire verhaal bij iedereen aan tafel te vertellen.”

“Libbey is heel enthousiast om deel uit te maken van deze sociale onderneming”, zegt Antoine Jordans, vice-president en GM van Libbey EMEA, die ook opmerkte: “Rebottled maakt producten van gebruikte wijnflessen. Libbey ondersteunt dit en draagt bij door technische assistentie en kennis te bieden. De gebruikte en gewassen wijnflessen worden bij onze fabriek in Leerdam op grote schaal omgezet tot drinkglazen.”

De productie bij Libbey zal officieel starten op 17 maart 2020. Met de hulp van een ervaren glasproducent in Libbey wordt het mogelijk om in een automatisch proces grotere hoeveelheden flessen te verwerken tot drinkglas. De extra techniek ‘fire polishing' wordt op de randen van de drinkglazen toegepast, dit zorgt voor een ronde afgewerkte rand van het glas. Met de verhoogde capaciteit en kwaliteit komt de focus voor Rebottled steeds meer te liggen bij de distributie van de wijnflessen. Maar met een verbruik van 440 miljoen wijnflessen alleen al in Nederland, zal dit volgens Rebottled niet al te veel problemen opleveren.

www.rebottled.nl