HomeMachinesAandrijven en besturenLenord + Bauer behaalt certificering voor export naar Verenigde Staten

Lenord + Bauer behaalt certificering voor export naar Verenigde Staten

De complete PowerDrive-lijn van Lenord + Bauer is sinds kort UL-gecertificeerd. Het systeem automatiseert toevoerassen in productiemachines aan de hand van onder andere verstelmotoren. “Dit is goed nieuws voor alle OEM’s en machinebouwers die hun producten nu een stuk gemakkelijker naar de Verenigde Staten en Canada kunnen exporteren”, laat TSB – Bescom weten.

De certificering is nu officieel met goedkeuringsmerktekens als ‘UL-recognized’ en ‘UL-listed’. Het complete PowerDrive-verstelsysteem voldoet daarmee aan de nieuwe UL 61800 standaarden die begin 2016 van kracht zijn gegaan. Hiermee worden gelijk ook de NFPA 79 standaard (voor brandveiligheid) en de American Wire Gauge (AWG) standaard (voor bedrading) afgedekt.

Voor veel producenten in de Benelux van voedsel- en verpakkingsmachines is Noord-Amerika een aantrekkelijk afzetgebied. De goedkeuring van machines volgens de UL-standaard vormt echter vaak een grote uitdaging. Amerikaanse autoriteiten nemen geen genoegen met eigen verklaringen van conformiteit met de Noord-Amerikaanse normen en voorschriften. De situatie wordt nog een stuk complexer doordat de verschillende staten deze normen en voorschriften verschillend interpreteren en invullen. Hiernaast ondervinden machinemakers een stuk extra regeldruk in de vorm van brandveiligheidsvoorschriften voor elektrische componenten. Deze voorschriften worden onder andere beschreven in de NFPA 79 norm, uitgegeven door de National Fire Protection Association.

De certificering van individuele elektrocomponenten door Underwriters Laboratories Inc (UL) maakt het gemakkelijker om complete machines naar de Verenigde Staten te exporteren. Er bestaat namelijk slechts op één punt een consensus: productiemachines zonder UL-certificering worden stilgezet of krijgen totaal geen exploitatievergunning. Lenord, Bauer & Co komt daarom tegemoet aan deze strenge normering en heeft haar complete lijn verstelsystemen UL laten certificeren bij UL International in Arnhem. Het PowerDrive-systeem is een plug-and-play oplossing dat bestaat uit PowerDrive-verstelmotoren, PowerDrive-box controle-units en een groot assortiment aan kabels en connectoren.

Lenord + Bauer zal ook in de toekomst op regelmatige basis aan audits onderworpen worden. Tijdens deze audits moet de componentenleverancier de naleving van de veiligheidsvoorschriften aantonen. Tegelijk moet het productieproces zelf blijven matchen met de nodige eisen. De UL-certificering vormt een extra kwaliteitskeurmerk voor Lenord + Bauer, naast de vele andere standaarden die het bedrijf al eerder heeft verworven (DIN EN ISO 9001 & 14001 en IRIS, de internationale ‘railway’ standaard). Het UL-gecertificeerd PowerDrive-systeem vereenvoudigt de goedkeuring van machines in de Verenigde Staten en Canada voor de klanten van Nederlandse en Belgische OEM’s.

Kijk voor meer informatie op www.lenord.de.