Een verpakkingstechnicus uit Californië stelde onlangs een vraag aan Lantech: hoe bepaal ik de juiste wikkelkracht voor mijn lading? Dit is het antwoord dat Richard Johnson, hoofdtechnicus bij Lantech en expert op het gebied van rekfolie, hem gaf:

“Wikkelkracht is de belangrijkste factor voor een geslaagde verzending. Behalve als u problemen hebt met falende ladingen, is wat u nu doet uw beste richtlijn. Gebruik een wikkelkracht meettoestel (wij geven de voorkeur aan onze CFT-5) om op een exemplaar van uw ladingen de minimale wikkelkracht vast te stellen. Als uw ladingen hoog genoeg zijn (hoger dan 1 meter bijvoorbeeld), meet dan de wikkelkracht aan de bovenkant, in het midden en aan de onderkant.

Hoe u de juiste wikkelkracht voor uw ladingen kunt bepalenWees niet verrast als de wikkelkracht niet overal op de lading gelijk is. Dat is vaak niet het geval. Zelfs als dat niet zo is en de lading wordt zonder problemen verzonden, moet de laagste wikkelkrachtwaarde de ‘standaard' worden die u nastreeft om een goede lading te verzenden. Als uw lading bijvoorbeeld 5 kilogram wikkelkracht aan de bovenkant, 4 kilogram in het midden en 4,5 kilogram aan de onderkant had en ze werd zonder problemen verzonden, dan wordt uw standaard wikkelkracht 4 kilogram . Dat betekent dat u minstens 4 kilogram wikkelkracht aan elke zijde van de lading moet toepassen om ze veilig te kunnen verzenden.

Het is een goed idee om onze Wikkelkrachtrichtlijnen te raadplegen om er zeker van te zijn dat u binnen de marges blijft. Als dat zo is, vergeet dan niet dat dit richtlijnen zijn. U moet de wikkelkracht gebruiken die daadwerkelijk werkt. Als u niet weet wat werkt of als u twijfelt, dan zijn onze richtlijnen een uitstekend uitgangspunt. Vergeet ook niet dat deze richtlijnen voor wikkelkracht zijn gebaseerd op het wikkelkracht meettoestel Lantech CFT-5 en niet van toepassing zijn op andere wikkelkracht meettoestellen.

De wikkelkracht varieert vaak van lading tot lading of van lijn tot lijn, zelfs bij gelijkwaardige ladingen. Een twee- of driemaal grotere wikkelkracht is geen uitzondering. Wees dus niet al te verrast als u in uw bedrijf zulke grote variaties tegenkomt.

De trekkracht die u selecteert (op de trekkrachtafsteller van uw machine) en het aantal omwikkelingen (folieomwentelingen) moeten resulteren in de gewenste wikkelkrachtstandaard.

Hiervoor moet u waarschijnlijk een paar keer experimenteren. Gebruik uw wikkelkrachttoestel om aan de bovenkant, in het midden en aan de onderkant van uw lading de wikkelkracht te meten en zo te controleren of u uw wikkelkrachtstandaard haalt.

Zodra u de trekkrachtinstellingen, hoogste waarden, laagste waarden en de snelheden waarmee de folierolhouder op en neer beweegt hebt bepaald, zijn dat de instellingen die dankzij de ‘juiste' wikkelkracht een verzendveilige lading garanderen.”

www.lantech.com