De kwaliteit van paprika’s en trostomaten verpakt in PLA lijkt hoger te scoren dan in traditionele kunststoffen. Dit komt naar voren uit onderzoek van het Nederlandse Wageningen UR Food & Biobased Research, uitgevoerd in opdracht van Eosta (vermarkter van biologische groente en fruit), Taghleef Industries (fabrikant van verpakkingsfolies) en Bio4Pack (totaalleverancier van bio-verpakkingen). Eerder onderzoek van het Nederlandse Wageningen UR Food & Biobased Research dit jaar bewees al dat verpakkingsmaterialen zoals suikerrietvezels, PLA schaaltjes en PLA folies beter scoren op milieuprestaties.
“We geven retailers hiermee een tool in handen om minder derving te hebben in de winkels en gelijktijdig iets goeds te doen voor het milieu”, zegt Paul Hendriks, die binnen Eosta verantwoordelijk is voor de verpakkingen van Nature & More, in een artikel op de website Groentennieuws.nl. “Wij gebruiken al jaren composteerbare verpakkingen uit hernieuwbare grondstoffen en zijn blij dat wetenschappelijk onderzoek nu ondersteunt wat wij al die tijd al ervaren. In de praktijk blijkt dat onze versproducten twee dagen langer houdbaar blijven in PLA.” Eosta introduceerde de composteerbare verpakking als eerste bij de Europese consument (in 2005). Inmiddels is het bedrijf de grootste afnemer van composteerbare verpakkingen uit hernieuwbare grondstoffen in de AGF branche.
De PLA verpakkingen van de opdrachtgevers van het onderzoek (Eosta, Taghleef Industries en Bio4Pack) zijn gekocht onder het source options program, wat inhoudt dat de bedrijven meewerken aan de vraag naar niet GM-maïs.
Bron: Groentennieuws.nl