HomeMachinesWegen en doserenKwaliteit is een goed gevoel: Unilever gaat verder met Multipond

Kwaliteit is een goed gevoel: Unilever gaat verder met Multipond

De onderneming Unilever is een van de belangrijkste fabrikanten van merkartikelen ter wereld. Dagelijks gebruiken 2,5 miljard mensen producten van Unilever. Met 400 merken in meer dan 14 categorieën, raakt geen enkel ander bedrijf het dagelijks leven van zoveel mensen op zoveel verschillende manieren. De 25 kleine symbolen – verborgen in het logo – tonen de talrijke divisies binnen het bedrijf. De productie varieert van levensmiddelen en cosmetica tot persoonlijke verzorging, huishoudelijke en textielverzorgingsproducten. Het bedrijf heeft wereldwijd 161.000 mensen in dienst in meer dan 100 landen.

Tot de ondernemingsprincipes behoort een goede relatie met leveranciers en zakenpartners. Het bedrijf heeft goede redenen om te vertrouwen op Multipond multihead weegautomaten voor het wegen van een grote verscheidenheid aan producten. Onlangs werd een nieuwe MP-36- 400-400-C multihead weegautomaat aangeschaft voor de site in Heilbronn. Gunter Löffler, Project Engineer, legt de beslissing uit: “Het merk Multipond staat wereldwijd voor kwaliteit op het hoogste niveau. We hebben in het verleden alleen maar goede ervaringen gehad. Daarom was Multipond vanaf het begin onze eerste keuze.”

De multihead weegautomaat is ontworpen om flexibel te zijn, zodat hij een groot scala aan producten kan afwegen, van paddenstoelen en groenten tot poedervormig product zoals kanten-klare soep, ingrediënten of vaste producten, zonder het product te beschadigen.

Het systeem werkt volgens het principe van het combineren van deelhoeveelheden. Het product wordt vanaf een verdiepingsvloer getransporteerd naar een toevoersysteem van Multipond, dat vervolgens de multihead weeg-automaat voedt. Zodra de producten op de weegautomaat zijn aangekomen, worden ze eerst naar de voorvulbakken gebracht over de radiaal geplaatste doseergoten, en gaat vervolgens naar de weegbakken. Op basis van de deelhoeveelheden berekent de computer de combinatie die overeenkomt met het vereiste nominale vulgewicht, of wat hier het dichtst bij in de buurt komt. Daarna worden de nauwkeurig gewogen porties via de twee uitlopen afgegeven aan de beide eindbakken en daarna aan de SIG verpakkingsmachine. Maximale nauwkeurigheid en beschikbaarheid worden gegarandeerd door de kalibreersystemen die in de weegcellen geïntegreerd zijn. Multipondis wereldwijd de enige fabrikant van multihead weegautomaten, die deze oplossing aanbiedt. Het systeem werkt volautomatisch, continu en zonder onderbreking van de productie.

Het nominale vulgewicht is maximaal 70 gram, waarbij de bereikte gemiddelde waarde, het doorslaggevende criterium voor de bestaande give away, de facto overeenkomt het te bereiken nominale vulgewicht. Vanwege de capaciteit van de nageschakelde verpakkingsmachine werkt de weegautomaat met een capaciteit van 220 wegingen per minuut. Hiervoor zou de door Multipond oorspronkelijk aangeboden 28-kops weegautomaat al voldoende zijn geweest. Maar Unilever heeft bij het ontwerp van de machine al rekening gehouden met toekomstplannen, en daarom is gekozen voor een weegautomaat met 36 koppen. Op de lange termijn zal de verpakkingsmachine ook worden vervangen, om zo de volledige capaciteit van 240 verpakkingen per minuut te kunnen benutten. Aangezien er meerdere keren per dag productwisselingen plaatsvinden, is het een must dat alle productgeleidende delen snel en gemakkelijk zonder gereedschap gedemonteerd kunnen worden voor reiniging en onderhoud. De systemen worden bestuurd en bediend met een gebruiksvriendelijke touchscreen kleuren-monitor. De eenvoudige bediening zorgt voor een ongecompliceerde werking van het systeem. De medewerkers zijn snel en moeiteloos vertrouwd geraakt met de machine, wat een belangrijk criterium is voor Unilever. Eenvoudige bediening, exacte weegresultaten en hogere snelheden zijn de ideale basis, om de processen van de onderneming te optimaliseren. De weegautomaat is zodanig geconstrueerd, dat de speciale stofbehuizingen ook op een later moment nog kunnen worden aangebracht. Voornamelijk bij producten als soepingrediënten, poeders en granulaten, stuift er tijdens het weegproces stof op, dat zich in de installaties vastzet.

Volgens Gunter Löffler, Project Engineer, is de samenwerking tussen Unilever en Multipond heel soepel: “Het is voor ons van groot belang om oplossingen te krijgen die exact zijn afgestemd op de omstandigheden en eisen van onze productie. Hiervoor zijn we bij Multipond precies aan het juiste adres. De condities verschillen tenslotte van product tot product. Bij storingen wenden wij ons tot de specialisten van Multipond en krijgen binnen de kortst mogelijke tijd de perfecte oplossing.”

www.multipond.com