HomeNieuwsMachinesKronen krijgt patent voor instrumenten en methode avocadoverwerking

Kronen krijgt patent voor instrumenten en methode avocadoverwerking

Kronen heeft in april zijn eerste robot voor de verwerking van avocado's geleverd. De instrumenten en methoden waarmee de robot avocado's ontpit en schilt zijn door Kronen ontwikkeld en inmiddels gepatenteerd.

Ze maken een geautomatiseerde, voorzichtige verwerking van het gevoelige fruit mogelijk en spelen een belangrijke rol in de Robot Avocado Line, die dit jaar voor het eerst op de beurzen Fruit Logistica en Anuga FoodTec te zien was. Kronen ontwikkelde de innovatieve oplossing in een onderzoeksproject in samenwerking met het Duitse Instituut voor Levensmiddelentechnologie (DIL) en het is het enige systeem in zijn soort op de markt.

Rijpe en ready-to-eat avocado's zijn gevoelig en moeilijk te verwerken. Daarom werden ze tot nu toe meestal handmatig verwerkt, zelfs in industriële bedrijven. De geautomatiseerde verwerking van avocado's met behulp van een robot vereist speciaal aangepast gereedschap dat het fruit voorzichtig ontpit en schilt en toch een hoge opbrengst en een efficiënt proces mogelijk maakt. Kronen heeft deze voorwaarden vervuld door een methode te ontwikkelen voor het ontpitten en schillen van avocado's met behulp van gespecialiseerde instrumenten, en het bedrijf heeft nu met succes een patent ontvangen voor dit unieke idee.

De instrumenten en de methode zijn opgenomen in de Robot Avocado Line, die één tot drie robots gebruikt om grote hoeveelheden avocado's efficiënt en hygiënisch te halveren, ontpitten en schillen, waardoor een constant hoge verwerkingskwaliteit wordt gegarandeerd. Een andere reden om een machinale oplossing te ontwikkelen is het feit dat handmatige verwerking een constante draaibeweging vereist, wat een grote belasting vormt voor de polsen van de werknemers.

Kronen heeft samen met de sector de lijn ontwikkeld vanaf de eerste vraag tot de marktklare oplossing. “Bij de ontwikkeling van de oplossing konden we gebruik maken van de jarenlange ervaring van ons team op het gebied van de verwerking van gevoelige voedingsmiddelen, met name snijden en pellen. We hebben ook uitgebreide kennis opgedaan over de eigenschappen en verwerking van avocado's”, zegt Benjamin Keske, projectmanager bij Kronen.

“Deze kennis hebben we vervolgens verwerkt in de robothulpmiddelen en verwerkingsstappen, die we verder hebben ontwikkeld door testen uit te voeren en de oplossing op basis van de resultaten te optimaliseren. De combinatie van onze ontwikkelingen met de robots van Stäubli biedt bedrijven die grote hoeveelheden avocado's verwerken een zachte verwerkingsoplossing met een hoge mate van automatisering.”

Speciaal aangepast gereedschap voor een geautomatiseerde verwerkingsmethode
Naast het ontpitten en schillen is een ander onderdeel van de Avocado Robot Line de grijper, die speciaal is aangepast aan de vorm en textuur van avocado's en is ontwikkeld door het DIL in een gezamenlijk onderzoeksproject met Kronen.

www.kronen.eu

Verpakkingsmachine van GKS Packaging op de stand van Kronen