HomeNieuws"Kostenbesparing door slimmer en innovatief om te gaan met verpakkingen"

“Kostenbesparing door slimmer en innovatief om te gaan met verpakkingen”

Met het project LogPack wil het Vlaams Instituut voor de Logistiek (VIL) door slimmer en innovatief om te gaan met verpakkingen en logistieke dragers kostenbesparingen realiseren binnen de transport-, behandeling- en opslagactiviteiten. Samen met negen bedrijven gaat het VIL op zoek naar kostenbesparingen door slimmer en dus duurzamer om te gaan met verpakking en logistieke dragers.

Verpakking beter afstemmen op logistieke keten

Met het project LogPack wil het VIL door slimmer en innovatief om te gaan met verpakkingen en logistieke dragers kostenbesparingen realiseren in het vervoer, de behandeling en opslag van goederen. Hoe krijgen we meer producten in een doos, meer dozen op een pallet en daardoor een hogere beladingsgraad van vrachtwagens en containers? De verpakking beter afstemmen op de rest van de logistieke keten kan voor een optimalisatie van de logistieke processen zorgen.

Van quickscan tot draaiboek

Het project start met het in kaart brengen van de relevante processen bij elk van de deelnemende bedrijven. Knelpunten die bij hen naar boven komen vormen samen met best practices de basis om vervolgens vier pilootprojecten op te zetten waarbij (ver)nieuwe(nde) concepten aan de praktijk worden getoetst. Finaal zal het VIL alle bevindingen bundelen in een draaiboek dat Vlaamse bedrijven zal helpen de beste keuzes te maken voor hun verpakkingen en dragers.

Door andere verpakking 30% meer op een pallet

Dat er kosten kunnen bespaard worden door slimmere verpakking hebben verschillende bedrijven al aangetoond. Het bekendste voorbeeld is het herontwerp van de verpakking van Ikea theelichtjes: door de theelichtjes die vroeger los in een plastic zak werden verkocht, netjes te stapelen en in krimpfolie te verpakken kon 30 % meer op een pallet worden gezet en moeten wereldwijd 50.000 palletten minder worden getransporteerd en behandeld. Zo kon zowel op opslagkosten als transportkosten worden bespaard.

Negen deelnemende bedrijven

Negen bedrijven, verladers en logistieke dienstverleners die te maken hebben met ver- of herverpakactiviteiten, nemen deel aan het project: Colruyt, Daikin Europe, DHL Supply Chain, DuPont, Eurobrokers, Hubo België, Mopal, Renson en Scania. Daarnaast krijgt het project de ondersteuning van het Belgisch Verpakkingsinstituut, de Katholieke Hogeschool Sint-Lieven (Gent) en VAL-I-PAC.

Kijk voor meer informatie op www.vil.be.