HomeNieuwsBedrijven en personenKoffiebranderij Peeze introduceert composteerbare verpakking

Koffiebranderij Peeze introduceert composteerbare verpakking

Koffiebranderij Peeze heeft de volgende stap gezet naar een circulaire economie met de lancering van een composteerbare verpakking. Timmo Terpstra, algemeen directeur van Peeze, overhandigde onlangs de nieuwe verpakking aan Maria van der Heijden, directeur van MVO Nederland, tijdens een nieuwjaarsevent van de organisatie (foto).

Composteerbare verpakking

De composteerbare verpakking is opgemaakt uit drie lagen, namelijk een bedrukte buitenlaag, een barrièrelaag en een seallaag. De hoofdingrediënten voor deze lagen zijn Europese suikerbieten en cellulose. Ook het overdrukventiel en de inkten zijn gemaakt van volledig composteerbaar materiaal. De verpakking is gecertificeerd industrieel composteerbaar. Dit betekent dat deze onder de juiste omstandigheden gecomposteerd kan worden.

Hoe werkt het?

De afvalverwerker die het gft-afval komt ophalen creëert, met een professionele compostinstallatie, gecontroleerde omstandigheden. Door de juiste temperatuur, vochtigheid, beluchting en aanwezigheid van micro-organismen wordt het composteertraject versneld ingezet. Composteren is een natuurlijk proces waarbij de materialen worden omgezet in water, koolstofdioxide en biomassa. Het compost kan vervolgens weer in de natuur opgenomen worden, waarmee de biologische kringloop rond is. De composteerbare verpakking is een vervolg op de biobased verpakking die Peeze in 2016 lanceerde. De biobased verpakking is gemaakt van hernieuwbare grondstoffen, maar laat na gebruik nog wel afval achter. De nieuwe verpakking is niet volledig van hernieuwbare grondstoffen gemaakt, maar is wel volledig composteerbaar en daarmee een stap dichter bij circulariteit.

De toekomst

De kwaliteit en houdbaarheid van de koffie staat voorop bij Peeze en de barrièrelaag van de verpakking zorgt hiervoor. Door de complexiteit van deze laag heeft de ontwikkeling van de composteerbare verpakking acht jaar geduurd. Dit geeft aan dat innovatie tijd nodig heeft. Het uiteindelijke doel van Peeze is om koffie te leveren in een verpakking die 100 procent biobased en 100 procent composteerbaar is. Helaas is de innovatie nog niet zover dat dit mogelijk is, maar het bedrijf er hard aan om Peeze volledig circulair te maken. “De circulaire economie is de toekomst en wij bouwen hard aan een circulaire koffievoorziening. De transitie van een lineaire naar een circulaire economie komt steeds meer op gang en we lopen graag voorop en jagen innovatie op dit gebied graag aan. Onze nieuwe composteerbare verpakking is dan ook een mooie stap op weg naar deze circulaire economie”, aldus Timmo Terpstra.

Partners

Deze innovatieve verpakking is het resultaat van acht jaar onderzoek en is ontwikkeld in samenwerking met Servo ArtpackBio4Pack en TIPA. “Prachtig om betrokken te zijn geweest bij deze zeer bijzondere verpakking waarbij elk detail nauwkeurig is besproken én ontwikkeld. Het resultaat is iets om heel erg trots op te zijn”, aldus Patrick Gerritsen van Bio4Pack. Wilbert van de Corput van Servo Artpack voegt toe: “Met groot genoegen kijk ik terug op een prachtig afgerond project, waaruit een mooi nieuw partnership is ontstaan. En met veel plezier kijk ik ook weer uit naar de volgende stappen, welke we samen gaan ondernemen voor een continue ontwikkeling in biobased en/of composteerbaar verpakkingsmateriaal voor koffie, voor ons gezamenlijk streven naar een duurzame, circulaire economie.”

Kijk voor meer informatie op www.peeze.nl.

Foto: Twitter