HomeMachinesInspecterenKneipp optimaliseert verpakkingsproces met lasnaadinspectie Engilico

Kneipp optimaliseert verpakkingsproces met lasnaadinspectie Engilico

Voor Sebastian Kneipp was water van onschatbare waarde. Bekend als de “Waterdokter” in Europa, was hij 130 jaar geleden een pionier op het gebied van hydrotherapie. Mensen kwamen van ver voor zijn expertise omtrent de genezende kracht van water, en deze traditie zet zich vandaag de dag voort. Nu kun je dankzij het puur natuurlijke badzout die ervaring beleven in het rustgevende comfort van je eigen bad. De geurige kristallen, verpakt in eenmalig te gebruiken zakjes, moeten perfect worden afgesloten om lekkende kristallen, verlies van aroma’s en esthetische gebreken in de lasnaad te voorkomen.

Vandaag bezoeken we de Kneipp Oberhauser-productiesite in de buurt van Würzburg, vergezeld door Gabrielle Heilscher, verantwoordelijk voor Lean Manufacturing. In deze moderne productiefaciliteit worden diverse producten verwerkt, waaronder badproducten, lichaamsverzorgingsproducten en zelfs voedingsproducten.

Het belangrijkste bestanddeel van Kneipp badzout bestaat uit natuurlijke zoutkristallen, waarbij voor bepaalde productseries het gerenommeerde diepzeezout van Luisenhall wordt gebruikt. Dit zout is afkomstig van de Luisenhall zoutfabriek en wordt op 460-meter diepte gewonnen uit de pekel van een 250 miljoen jaar oude oerzee. Terwijl de kristallen van ingedampt zout een ruw, maar gesloten oppervlak hebben, vertoont diepzeezout een soort kraterlandschap dat de essentiële oliën beter absorbeert. In water lost het badzout op en komen de actieve ingrediënten vrij. In tegenstelling tot veel andere zouten is het oerzout in de diepten van het Luisenhaller-meer beschermd tegen milieuvervuiling, en dus vrij van schadelijke residuen van fijnstof en schadelijke gassen.

De edele zoutkristallen worden verpakt in zakjes op verschillende verpakkingslijnen, waaronder een roterende pouch/sachet verpakkingslijn en een horizontale-vorm-fill-seal (HFFS) machine. Omdat Kneipp wordt geassocieerd met producten van uitmuntende kwaliteit, is lasnaadinspectie van de zakjes essentieel om de kwaliteit van het eindproduct te waarborgen. Aangezien zoutkristallen broos zijn, zal de lasnaad snel verontreinigen als het tijdens het vullen en lassen tussen de sealbalken wordt geplet. Met productievolumes tot wel 60.000 zakjes per dag is handmatige inspectie bijna onmogelijk. Daarom zocht Kneipp naar een automatische, in-line lasnaad-inspectieoplossing.

Kneipp leerde de geautomatiseerde, in-line SealScope-oplossing kennen tijdens een bezoek aan een internationale verpakkingsbeurs. “Het in-line sealinspectiesysteem trok onmiddellijk mijn aandacht”, zegt mevrouw Heilscher, “Het zou zeker kunnen voldoen aan onze inspectiebehoeften voor de verpakkingslijnen van badzout.” Het innovatieve SealScope systeem maakt gebruik van sensoren op de lasbalken om ongewenste productresten in de lasnaad of plooitjes te detecteren, welke kunnen leiden tot lekkende of niet-acceptabele verpakkingen. Elke geproduceerde verpakking wordt tijdens het lassen direct vergeleken met een referentielasnaad en bij gedetecteerde fouten worden de defecte verpakkingen automatisch van de transportband verwijderd. Aangezien badzout een kostbaar product is, worden de afgekeurde producten opnieuw verwerkt, zodat er geen productieafval ontstaat.

In eerste instantie werd de roterende verpakkingslijn uitgerust met SealScope om defecten in de lasnaad te controleren, zoals zout dat vastzit in de lasnaad. Zelfs als er geen lek is, is productresidu in de lasnaad om esthetische redenen niet acceptabel. SealScope detecteert ook plooien of dubbele lagen in het lasnaadgebied die kunnen leiden tot lekkende verpakkingen. Dit is ook belangrijk om te voorkomen dat het zout zijn aromatische kwaliteiten verliest of in de uiteindelijke kartonnen dozen rondgestrooid wordt bij verzending. “Voordat we SealScope gebruikten, moesten we handmatig defecte zakjes uit onze productie verwijderen, wat een inefficiënt proces was”, zegt Herr Klaus Müller, technisch directeur van Kneipp. “Door onze geautomatiseerde lasnaadinspectie kunnen we nu bijna alle defecte verpakkingen uit de productie elimineren.” Met het grote aantal productvariaties en verpakkingsformaten is SealScope ook zeer geschikt om alle productiegegevens per producttype bij te houden. Een productwissel vereist ongeveer een half uur om de folie te vervangen en de aanvoerlijnen te reinigen. SealScope slaat alle gegevens op per nieuwe productiebatch, zodat eventuele fouten kunnen worden herleid naar de exacte productgegevens.

Maar dat is niet alles. Een andere interessante functie van SealScope is het bewaken van het verpakkingsproces. Omdat elke verpakking wordt gemeten, is het ook mogelijk om trends en tekortkomingen in het productieproces te registreren. Op deze manier kan, als het afkeurpercentage toeneemt, het verpakkingsproces automatisch worden onderbroken na bijvoorbeeld tien defecte verpakkingen, zodat er onderhoud kan worden gepleegd. Of de machine kan tijdig worden afgesteld, wat de productie van defecte verpakkingen en vertragingen kan voorkomen. Typische problemen kunnen zich voordoen met kleine foliedelen of zout dat op de hittelasbalken is opgebouwd. Vanuit milieuoogpunt is dit ook gunstig voor het verminderen van plastic folie-afval, omdat de productie onmiddellijk wordt gestopt als er opeenvolgende lasnaadproblemen optreden. Ook de ondersteuning op afstand via TeamViewer wordt zeer gewaardeerd. In het zeldzame geval van een technische vraag of probleem met het lasnaadinspectiesysteem kan het Kneipp-team overleggen met het supportteam in België, dat directe toegang heeft tot de installatie om assistentie te verlenen. Dit voorkomt langdurige en kostelijke on-site support-interventies.

Aangezien Kneipp de productie steeds meer automatiseert, zal in-line lasnaadinspectie een cruciale rol blijven spelen bij verdere upgrades van verpakkingslijnen. “We zijn zeker tevreden met de oplossing voor geautomatiseerde lasnaadinspectie”, concludeert Herr Müller. “De implementatie van SealScope resulteert in geautomatiseerde kwaliteitscontrole, verbeterd procesbeheer en kostenbesparing op manuele arbeid.” Bovendien zijn de kwaliteitseisen bij zeer streng, aangezien moet worden voldaan aan farmaceutische, cosmetische en voedingsnormen. In die zin past in-line lasnaadinspectie perfect in de kwaliteitsfilosofie van Kneipp.

Een ander interessant project wordt onderzocht voor het inspecteren van de lasnaden van tubes voor bijvoorbeeld douchegels en shampoos. Kneipp en het onderzoeksteam van Engilico evalueren het gebruik van hyperspectrale beeldvorming om lekken in de ondoorzichtige afdichtingen van de tubes op te sporen. Op die manier kan de lasnaadinspectie van Engilico een oplossing bieden voor de uitdagingen van vandaag en morgen.

www.engelico.com